ΗΠΑ: Μείωση των εισαγωγών ουρανίου από τη Ρωσία με σκοπό την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής

ΗΠΑ: Μείωση των εισαγωγών ουρανίου από τη Ρωσία με σκοπό την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής
Τρίτη, 15/09/2020 - 13:34

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ υπέγραψε τη Δευτέρα ένα προσχέδιο συμφωνίας με την κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας για τη μείωση των εισαγωγών ουρανίου από τη Ρωσία τα επόμενα 20 χρόνια, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εγχώριας εξόρυξης και της πυρηνικής ενέργειας.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και η Rosatom υπέγραψαν το σχέδιο τροποποίησης της Ρωσικής Συμφωνίας Αναστολής του 1992, επεκτείνοντας τη συμφωνία μέχρι το 2040 και μειώνοντας σταδιακά την ποσότητα ουρανίου που εισάγουν οι ΗΠΑ από τη Ρωσία από το 20% στο 15%, ξεκινώντας από 2028.

«Εάν οριστικοποιηθεί, θα συμβάλει στην αποκατάσταση του πυρηνικού ενεργειακού πλεονεκτήματος της Αμερικής και θα προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία από την πώληση με ζημία (ντάμπινγκ) του ρωσικού ουρανίου», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross.

Το σχέδιο τροποποίησης ήταν μία από τις συστάσεις που διατυπώθηκαν από τη Διακυβερνητική Ομάδα Εργασίας για τα Πυρηνικά Καύσιμα για να αντιμετωπιστεί η ανησυχία της Ουάσινγκτον για το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραχωρήσει την παγκόσμια ηγεσία τους στην πυρηνική τεχνολογία και για να ενισχυθεί η εγχώρια αγορά πυρηνικής ενέργειας, καθώς και οι εξορύξεις ουρανίου που πάσχουν από έλλειψη επενδύσεων.

Η τροποποίηση θα επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες που έχουν ήδη ενεργές συμβάσεις αγοράς ουρανίου με τη Ρωσία να τις διατηρήσουν. Βέβαια, με τη διατήρηση της «πατρότητας» αυτών των συμβάσεων, η τροποποίηση μπορεί να μην είναι βοηθητική βραχυπρόθεσμα για τη βιομηχανία που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

«Στην πραγματικότητα θα οδηγήσει στην αύξηση των εισαγωγών ρωσικού ουρανίου στις ΗΠΑ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, πριν αυτές μειωθούν στα μέσα της δεκαετίας του 2020», δήλωσε ο Mark Chalmers, Διευθύνων Σύμβουλος της Energy Fuels.

Επιπλέον, δήλωσε ότι ένα πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη βιομηχανία θα ήταν η δημιουργία μιας ομοσπονδιακής Στρατηγικής Αποθεματικού Ουρανίου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δημιούργησε την ομάδα εργασίας τον περασμένο Ιούλιο, αφού απέρριψε αίτημα της Energy Fuels και της Ur-Energy Inc, ζητώντας ποσοστώσεις για την εγχώρια παραγωγή ουρανίου με σκοπό την προστασία τους από τον ξένο ανταγωνισμό.

Το Υπουργείο Εμπορίου στοχεύει στην οριστικοποίηση της τροποποίησης έως τις 5 Οκτωβρίου και θα συζητηθεί μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: Reuters

Φωτογραφία: mining.com