Ισραήλ: Η ρυθμιστική αρχή εγκρίνει την εξαγορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Noble από την Chevron

Ισραήλ: Η ρυθμιστική αρχή εγκρίνει την εξαγορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Noble από την Chevron
Τρίτη, 15/09/2020 - 12:48

Η Chevron, ύστερα από έγκριση του Συμβούλιο Πετρελαίου του Ισραήλ τη Δευτέρα, αναλαμβάνει το μερίδιο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Noble Energy στο Ισραήλ, τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο της εξαγοράς της Chevron, ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα, η Chevron συμφώνησε τον Ιούλιο την εξαγορά της Noble Energy, η οποία, μεταξύ άλλων εκμεταλλεύεται και δύο μεγάλα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο. Μετά την ολοκλήρωση της αγοράς, η Chevron θα γίνει ο πρώτος μεγάλος ενεργειακός όμιλος που θα εισέλθει στην αγορά του Ισραήλ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν την ανακοίνωση, αν και ορισμένες περιβαλλοντικές αντιτάχθηκαν στην παράδοση των φυσικών πόρων της χώρας την Chevron, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους στο κοινοβούλιο του Ισραήλ.

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Ενέργειας, το Συμβούλιο Πετρελαίου, το οποίο έχει συμβουλευτικό ρόλο αναφορικά με τις άδειες εξερεύνησης και παραγωγής, «έδωσε την ευλογία του», ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στη Chevron να γίνει κυρίαρχος παίκτης στην αγορά ενέργειας του Ισραήλ.

«Όταν μια αμερικανική εταιρεία τέτοιου μεγέθους, με τεράστιους πόρους ενταχθεί στην ισραηλινή αγορά, οι δυνατότητες προώθησης του ενεργειακού τομέα του Ισραήλ γίνονται απεριόριστες», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς.

Πηγή: Reuters