Ισπανία: Επιδοτήσεις ύψους 181 εκατ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ

Ισπανία: Επιδοτήσεις ύψους 181 εκατ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ
Παρασκευή, 11/09/2020 - 16:38

Η Ισπανία θα επενδύσει 181 εκατομμύρια ευρώ κρατικών πόρων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επτά περιοχές της χώρας, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, σύμφωνα με δηλώσει του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος την Πέμπτη.

Οι επιδοτήσεις αποτελούν μέρος ενός ποσού 316 εκατομμυρίων ευρώ που θα διοχετεύσει η Μαδρίτη σε καινοτόμα έργα και οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχυθούν από τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Ισπανία, μία χώρα πλούσια σε ηλιακή ενέργεια, αποτελεί έναν ένθερμο υποστηρικτή των σχεδίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επενδύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με σκοπό την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊόυ, ιδίως στον τομέα του τουρισμού και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το υπουργείο ανέφερε ότι από τις επιδοτήσεις θα μπορούσαν να επωφεληθούν τα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας, βιομάζας και ανανεώσιμων αερίων, συμπεριλαμβανομένου του υδρογόνου σε τομείς όπως είναι η γεωργία, η βιομηχανία και οι υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ αναμένει ότι τα σχέδια για τη μείωση του άνθρακα θα χρειαστούν μια συνολική επένδυση ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη δεκαετία, από τα οποία τα 47 δισεκατομμύρια θα προέρχονται από το δημόσιο τομέα.

Το υπουργείο υπολογίζει ότι τα κεφάλαια που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη πρόκειται να ενθαρρύνουν μια περαιτέρω επένδυση ύψους 551 εκατομμυρίων ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα και να μειώσουν τις εκπομπές που είναι υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 712.000 τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα δοθούν οι χρηματοδοτήσεις είναι οι δημογραφικές προκλήσεις και η ευημερία των εργαζομένων σε περιοχές που επηρεάζονται από τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πηγή: Reuters