Πράσινο Υδρογόνο: Θα μπορούσε να αποφέρει 320 δις λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πράσινο Υδρογόνο: Θα μπορούσε να αποφέρει 320 δις λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο
Τρίτη, 08/09/2020 - 13:26

Η ανάπτυξη μιας πράσινης βιομηχανίας υδρογόνου θα μπορούσε να δημιουργήσει 120.000 θέσεις εργασίας και να φέρει 320 δισεκατομμύρια λίρες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2050, σύμφωνα με την έκθεση Solving the Integration Challenge του Υπεράκτιου Συμβουλίου Αιολικής Βιομηχανίας (OWIC) και της Offshore Renewable Energy (ORE) Catapult.

Σύμφωνα με την έκθεση, το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει μια ισχυρή βιομηχανική βάση, κορυφαία ακαδημαϊκή έρευνα και δυναμικό υπεράκτιας αιολικής ισχύος, χαρακτηριστικά τα οποία υποστηρίζουν την παραγωγή χαμηλού κόστους και βιώσιμου υδρογόνου, απαλλαγμένου από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μέσω της ηλεκτρόλυσης του νερού.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αναλάβει άμεση δράση. Η ανάπτυξη της βιομηχανία πράσινου υδρογόνου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θεωρείται κρίσιμη για τη μείωση του κόστους, την ανάπτυξη της παραγωγής και εξαγωγής του, καθώς και για τη δημιουργία σχέσεων προσφοράς και ζήτησης που είναι απαραίτητες για τη στήριξή του.

Οι OWIC και ORE ζητούν την ανάπτυξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής η οποία θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη δημιουργία της πράσινης βιομηχανίας υδρογόνου, καθώς επίσης και μιας πολιτικής υδρογόνου και στοχευμένης έρευνας και ανάπτυξης, και μιας νέας υποδομής για την επικύρωση πιθανών προϊόντων και υπηρεσιών.

Με την επιτάχυνση της διαδικασίας του πράσινο υδρογόνο θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός τομέας παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο και επιπλέον, θα αποτελεί μία φθηνότερη και καθαρότερη εναλλακτική λύση από το μπλε υδρογόνο που παράγεται από μεθάνιο.

Τέλος, εκτιμάται ότι με την επιτάχυνση της διαδικασίας το πράσινο υδρογόνο θα μπορούσε να είναι εξίσου ανταγωνιστικό με το μπλε μέχρι τις τέλος της δεκαετίας 2030 και υπολογίζεται ότι η παγκόσμια αγορά εξαγωγής ηλεκτρολυτών θα φτάσει τα 250 δισεκατομμύρια λίρες ενώ παράλληλα αναμένονται άλλα 48 δισεκατομμύρια λίρες από εξαγωγές υδρογόνου στην Ευρώπη.