Equinor: Πτώση στα λειτουργικά της κέρδη το δεύτερο τρίμηνο του έτους

Equinor: Πτώση στα λειτουργικά της κέρδη το δεύτερο τρίμηνο του έτους
Παρασκευή, 24/07/2020 - 14:12

Η ενεργειακή εταιρεία Equinor ASA ανέφερε την Παρασκευή μια απότομη πτώση στα λειτουργικά της κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, κάτι που διέψευσε τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς η ισχυρή απόδοση του διυλιστηρίου και της εμπορικής της μονάδας είχε αντισταθμίσει την πτώση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου λόγω του κορωνοϊού.

Η νορβηγική εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σημείωσε πτώση κατά 89% στα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) στα 0,35 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με τα 3,15 δισεκατομμύρια δολάρια της ίδιας περιόδου του 2019.

Και ενώ και οι τρεις μονάδες της εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου, η E&P Norway, η E&P International και η E&P USA, σημείωσαν απώλειες, το διυλιστήριο και η εμπορική της μονάδα σημείωσαν αύξηση στα κέρδη.

«Τα οικονομικά μας αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο επηρεάστηκαν από πολύ χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και από την ισχυρή εμπορική απόδοση σε ασταθείς αγορές», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Equinor, Eldar Saetre.

Η νορβηγική κυβέρνηση επέβαλε όρια στην παραγωγή πετρελαίου από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των χωρών του ΟΠΕΚ + για την ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου.

Η Equinor διατήρησε ένα τριμηνιαίο μέρισμα των 0,09 δολαρίων ανά μετοχή, όπως και στο πρώτο τρίμηνο, αλλά είναι χαμηλότερο από τα 0,27 δολάρια της περιόδου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

Τέλος, όπως αναφέρει το Reuters, η εταιρεία επανέλαβε ότι ο στόχος της είναι η αύξηση της παραγωγής κατά 3% ετησίως από το 2019 έως το 2026, και παράλληλα διατήρησε αμετάβλητα τα σχέδια δαπανών κεφαλαίου για το 2020, στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια.