ΕΕ: Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν στην αύξηση των δαπανών δράσης για το κλίμα στο 30%

ΕΕ: Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν στην αύξηση των δαπανών δράσης για το κλίμα στο 30%
Τρίτη, 21/07/2020 - 16:42

Οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ συμφώνησαν να αυξήσουν το στόχο δαπανών για δράση για το κλίμα στο 30%, αντί για 25%, μια επένδυση που θα προέλθει από το αναθεωρημένο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2021-2027.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν πρόσφατα σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο 1.824,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ύψους 1.074,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και μια «έκτακτη προσπάθεια ανάκαμψης» στο πλαίσιο του Next Generation EU.

Η απόφαση των ηγετών της ΕΕ, είναι η αύξηση του στόχου των κλιματικών δαπανών κατά 5%, παράλληλα με τα σχέδια για την αύξηση του στόχου της ΕΕ για το κλίμα μέχρι το 2030.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel δήλωσε:

«Καταλήξαμε σε συμφωνία σχετικά με το πακέτο ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Αυτές ήταν, φυσικά, δύσκολες διαπραγματεύσεις σε πολύ δύσκολους καιρούς για όλους τους Ευρωπαίους. Ένας μαραθώνιος που έληξε με επιτυχία και για τα 27 κράτη μέλη, αλλά ειδικά για τους πολίτες. Πρόκειται για μια καλή συμφωνία. Είναι μια ισχυρή συμφωνία. Και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι η σωστή συμφωνία για την Ευρώπη».

Το ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (Climate Action Network Europe) δήλωσε η επένδυση στην μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα παρέχει εγγυήσεις ότι τα κονδύλια της ΕΕ θα δαπανηθούν σύμφωνα με τις υψηλότερες κλιματικές φιλοδοξίες στην ανανεώσιμη ενέργεια και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Επιπλέον, η ΜΚΟ υπογράμμισε ότι η νομοθεσία για το Next Generation EU δεν προσδιορίζει το πως τα νέα κεφάλαια θα συνέβαλλαν στην επίτευξη του στόχου για τις κλιματικές δαπάνες.

Σύμφωνα με την CAN Europe, τα κράτη μέλη θα πρέπει τώρα να καταρτίσουν τα σχέδια των δαπανών τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να απαγορεύσουν επιβλαβή μέτρα, όπως είναι οι επενδύσεις σε νέες υποδομές ορυκτών αερίων.

Ο συντονιστής της πολιτικής χρηματοδότησης και επιδοτήσεων της CAN Europe, Markus Trilling, δήλωσε:

«Τώρα, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το πλήρες δυναμικό των κονδυλίων της ΕΕ για την ενίσχυση της δράση για το κλίμα και να αποκλείσουν τη στήριξη στα ορυκτά καύσιμα»

Πηγή: renews.biz

Φωτογραφία: iEidiseis