EE: Οι εκθέσεις της αγοράς σημειώνουν μια ταραχώδη περίοδο για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο

EE: Οι εκθέσεις της αγοράς σημειώνουν μια ταραχώδη περίοδο για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο
Πέμπτη, 16/07/2020 - 17:20

Ο συνδυασμός των μέτρων περιορισμού για την εξάπλωση του κορωνοϊού και οι ασυνήθιστα καλές καιρικές συνθήκες προκάλεσαν ένα εξαιρετικά ευμετάβλητο πρώτο τρίμηνο για το 2020 σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας τόσο για την προσφορά όσο και για τη ζήτηση.

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, τα εκτεταμένα μέτρα περιορισμού κατά της πανδημίας που επιβλήθηκαν στην ΕΕ από τον Μάρτιο, σε συνδυασμό με τον σχετικά ζεστό χειμώνα, οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, καθώς και στην απότομη μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου στον βιομηχανικό τομέα. Μάλιστα, η συγκεκριμένη τάση είναι πιθανό να είναι πιο έντονη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η έκθεση για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνει τη δραματική αλλαγή στη δομή του μείγματος ισχύος της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 με την κατά 30% μείωση στην παραγωγή ενέργειας με βάση τον άνθρακα (-38TWh) σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 και με την πτώση 3TWh στο φυσικό αέριο. Από την άλλη πλευρά, σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής ενέργειας προερχόμενης από ΑΠΕ, αυξάνοντας το μερίδιό τους στο ενεργειακό μείγμα κατά 40%, το υψηλότερο τριμηνιαίο ποσοστό μέχρι σήμερα. Συνολικά, το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την καύση άνθρακα, φυσικού αερίου και πετρελαίου μειώθηκε από το 38% του πρώτου τριμήνου του 2019 στο 33% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σημειώνοντας το χαμηλότερο τριμηνιαίο ρεκόρ.

Αυτή η μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ προκάλεσε μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας στην ΕΕ των 27 κατά 20% σε ετήσια βάση για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Καθώς η προσπάθεια αποανθρακοποίησης συνεχίστηκε και εντατικοποιήθηκε κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο, ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να οδεύει σε διψήφια μείωση των εκπομπών άνθρακα το 2020.

Ως αποτέλεσμα της μειωμένης της ζήτησης και της αυξανόμενης παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατέρρευσαν σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτά αυξήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε 167.000 οχήματα. Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για καθαρότερη κινητικότητα συνέπεσε με την απότομη πτώση των πωλήσεων ντίζελ και βενζινοκίνητων αυτοκινήτων, αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων στο 6,8%.

Σχετικά με το φυσικό αέριο, η έκθεση παρουσιάζει ένα ασταθές τρίμηνο. Οι τιμές σημείωσαν απότομη πτώση και οι εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ έπεσαν κάτω από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας το χαμηλότερο τριμηνιαίο σύνολο των τελευταίων έξι ετών.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ΕΕ επηρεάστηκαν από την αύξηση των εισαγωγών ΥΦΑ, εξασφαλίζοντας άφθονη προσφορά στην αγορά, ενώ η ζήτηση για φυσικό αέριο περιορίστηκε από τον ήπιο καιρό, με αποτέλεσμα τις μειωμένες ανάγκες θέρμανσης και επομένως τις μειωμένες ανάγκες σε φυσικό αέριο.

Η Ρωσία παρέμεινε ο σημαντικότερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2020, ωστόσο, το μερίδιό της μειώθηκε στο 40% των συνολικών εξαγωγών της στην Ένωση, ενώ η ποσότητα διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μειώθηκε κατά 49% ετησίως, καθώς η Gazprom προτίμησε την πώληση αερίου από αποθήκες στην ΕΕ και όχι αποστέλλοντας το μέσω Ουκρανίας.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι αποστολές ΥΦΑ αντιπροσώπευαν ένα νέο ρεκόρ (28%) των εισαγωγών φυσικού αερίου στην ΕΕ, ενώ στα τέλη Μαρτίου, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ανήλθαν στο 54% , το υψηλότερο εποχιακό ποσοστό εδώ και εννέα χρόνια.

Πηγή: European Commission (europa.eu)