Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την ακύρωση των δασικών χαρτών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την ακύρωση των δασικών χαρτών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη
Δευτέρα, 13/07/2020 - 15:57

Eπίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) κατέθεσε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος αναφορικά με το ζήτημα των δασικών χαρτών.

Όπως αναφέρει ο Φάμελλος, «ο κύριος Χατζηδάκης, μέσω Υπουργικής του Απόφασης που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β΄2773/8.7.2020 και του άρθρου 48 του αντιπεριβαλλοντικού νόμου 4685/2020, επιλέγει να αναμορφώσει όλους τους δασικούς χάρτες, ακόμα και τους κυρωμένους για τους οποίους δεν υπήρχαν αντιρρήσεις».

Όπως υπογραμμίζει ο Σ.Φάμελλος, η μεθόδευση αυτή, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, περιέχει πληθώρα αντισυνταγματικών ρυθμίσεων που θα εμπλέξει το έργο των δασικών χαρτών σε νομικούς και διοικητικούς λαβυρίνθους ενώ, θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια, ολόκληρο το έργο στις καλένδες, ακυρώνοντας την επίπονη προσπάθεια που καταβλήθηκε τα τελευταία χρόνια. Θα καταστήσει τέλος, αδύνατη την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών έως το 2021, όπως είχε δεσμευθεί η χώρα και έναντι των θεσμών, και θα έχει άμεση επίπτωση στην περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Σημειώνει ακόμη ότι ο κύριος Χατζηδάκης επιλέγει να τροποποιήσει τις κατηγορίες των εκτάσεων που θα εξαιρεθούν από το δασικό χάρτη με την προσθήκη σειράς αμφιβόλου εγκυρότητας διοικητικών πράξεων, σε αντίθεση με αποφάσεις του ΣτΕ και τη δασική νομοθεσία, τροποποιώντας παράλληλα, προς το δυσμενέστερο για το δασικό πλούτο της χώρας, τις προδιαγραφές κατάρτισης των δασικών χαρτών.

Ο κύριος Χατζηδάκης ακυρώνει, με αυτόν τον τρόπο, το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα, από το 1,09% κυρωμένων χαρτών το 2015, να αποκτήσει κυρωμένους δασικούς χάρτες για το 44,31% της χώρας και αναρτημένους στο 55%, τον Μάιο 2019, ενώ είχε αναθέσει και τις μελέτες για όλες τις υπόλοιπες περιοχές, ώστε να ικανοποιηθεί και η συνταγματική και περιβαλλοντική υποχρέωση της χώρας, τονίζει ο Σ.Φάμελλος.