Πετρέλαιο: Νέα μείωση της τιμής του λόγω της αύξησης των αποθεμάτων και υπό τον φόβο του κορωνοϊού

Πετρέλαιο: Νέα μείωση της τιμής του λόγω της αύξησης των αποθεμάτων και υπό τον φόβο του κορωνοϊού
Πέμπτη, 25/06/2020 - 16:11

Νέα μείωση στην τιμή του πετρελαίου σημειώθηκε την Πέμπτη, η οποία έπεσε κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, ύστερα από την αύξηση των αποθεμάτων του αμερικανικού πετρελαίου και τη νέα αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) της Τετάρτη, τα αποθέματα του αμερικανικού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1,4 εκατομμύρια βαρέλια, σημειώνοντας νέο ρεκόρ και επηρεάζοντας αρνητικά τις τιμές του πετρελαίου.

Πιο συγκεκριμένα, το αργό Brent υποχώρησε κατά 19 σεντς, στα 40,12 δολάρια το βαρέλι στις 0835 GMT, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 49 σεντ, στα 37,52 $.

Βεβαίως, η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε και με τη νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ τα κρούσματα κορωνοϊού σημείωσαν νέα άνοδο, ενώ η Αυστραλία σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων εδώ και δύο μήνες.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού θα επιβαρύνει σημαντικά τη ζήτηση του πετρελαίου, η οποία είχε αρχίσει να ανακάμπτει μετά την άρση του lockdown.

Μάλιστα, την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε μια βαθύτερη παγκόσμια ύφεση από ό, τι πιστευόταν, κάτι που επηρέασε επίσης τις τιμές.

Σημειώνεται ότι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου που εφαρμόστηκε από τον OPEC και τους συμμάχους ενίσχυσε την αγορά πετρελαίου, η οποία έχει επανέλθει σε μεγάλο βαθμό σε σύγκριση με τον Απρίλιο που η τιμή του Brent άγγιξε τα 16 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό 21 ετών, ενώ παράλληλα το αμερικανικό αργό WTI είχε σημειώσει αρνητική τιμή.

Αυτό που αναμένουν οι επενδυτές είναι εάν οι παραγωγοί του OPEC+ θα παρατείνουν τις μειώσεις στην παραγωγή πέρα από τον Ιούλιο.

Πηγή: Reuters