Νορβηγία: Προτείνει την επέκταση της εξερεύνησης πετρελαίου στην Αρκτική

Νορβηγία: Προτείνει την επέκταση της εξερεύνησης πετρελαίου στην Αρκτική
Τετάρτη, 24/06/2020 - 16:20

Η Νορβηγία σχεδιάζει να προσφέρει έως και 136 νέα μπλοκ εξερεύνησης πετρελαίου σε έναν νέο μεγάλο γύρο αδειοδότησης, εκ των οποίων τα 125 βρίσκονται στη Θάλασσα Μπάρεντς του ευρύτερου Αρκτικού Ωκεανού, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργείου Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας.

Ο 25ος γύρος αδειοδοτήσεων αφορά οκτώ νέες περιοχές της Θάλασσας του Μπάρεντς που μέχρι στιγμής δεν ήταν διαθέσιμες για εξερεύνηση, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας Τίνα Μπρου δήλωσε:

«Η σταθερή προσφορά νέων εκτάσεων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της δραστηριότητας στην υφαλοκρηπίδα της Νορβηγίας. Χρειαζόμαστε νέες ανακαλύψεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και για τη δημιουργία αξίας».

Ωστόσο, οι εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες πρέπει να δεσμευτούν ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης θα περιοριστούν έως ένα συγκεκριμένο επίπεδο, τείνουν να επιλέγουν λιγότερα μπλοκ για γεωτρήσεις από τη συνολική έκταση που διατίθεται από την κυβέρνηση.

Μάλιστα, στις 26 Αυγούστου αναμένεται να διεξαχθεί ακρόαση σχετικά με τον νέο γύρο αδειοδοτήσεων, ύστερα από την οποία είναι πιθανή η μείωση του αριθμού των διαθέσιμων αδειών που θα απονεμηθούν κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό του 2021.

Σημειώνεται ότι ο 25ος γύρος αδειοδοτήσεων είχε αναβληθεί ύστερα από ένα ντιμπέιτ μεγάλης διάρκειας σχετικά με το πόσο θα πρέπει να επιτρέπεται στη βιομηχανία πετρελαίου της Βόρειας Νορβηγίας να πραγματοποιεί γεωτρήσεις. Η συζήτηση κορυφώθηκε νωρίτερα μέσα στο τρέχον έτος με έναν συμβιβασμό που αφήνει σημαντικό περιθώριο για παροχή περισσότερων αδειών στην Αρκτική.