Έρευνα της Aurora Energy Research: Το υδρογόνο θα φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά στους κλιματικούς του στόχους

Έρευνα της Aurora Energy Research: Το υδρογόνο θα φέρει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο κοντά στους κλιματικούς του στόχους
Τετάρτη, 24/06/2020 - 13:37

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Aurora Energy Research η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, το υδρογόνο θα μπορούσε να καλύψει το ήμισυ της ενεργειακής ζήτησης του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι το 2050, γεγονός που θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων μηδενικών εκπομπών άνθρακα που έχει θέσει η χώρα.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η υιοθέτηση μεγάλης κλίμακας πράσινου υδρογόνου θα μπορούσε να συμβάλλει στην ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα για τους παραγωγούς ανανεώσιμης ενέργειας κατά 3 δισεκατομμύρια λίρες το χρόνο μέχρι το 2050.

Βεβαίως, η ποσότητα του πράσινου υδρογόνου που μπορεί να παράγει η χώρα εξαρτάται από τη ταχύτητα της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο στόχος της χώρας είναι η επίτευξη των μηδενικών εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050. Αυτός ο στόχος απαιτεί αλλαγές στην κατανάλωση ενέργειας σε διάφορους τομείς της οικονομίας κάτι που ανέρχεται στο ποσό των 450 δισεκατομμυρίων λιρών. Το υδρογόνο θα μπορούσε να παίξει έναν κεντρικό ρόλο στη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς και κυρίως στη θέρμανση, στις μεταφορές και στη βιομηχανία.

Ο Felix Chow-Kambitsch, επικεφαλής της επιτροπής της Aurora για πρότζεκτ που αφορούν τη Δυτική Ευρώπη δήλωσε: «Η επιταχυνόμενη ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να δημιουργήσουν υδρογόνο από το πλεόνασμα ενέργειας, ενώ η τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα επιτρέπει την απαλλαγή του φυσικού αερίου από τον άνθρακα και παράλληλα παρέχει την απαιτούμενη κλίμακα για τον τομέα του υδρογόνου».

«Το να ξεκλειδωθούν τα πλεονεκτήματα της οικονομίας υδρογόνου απαιτεί την έγκαιρη κυβερνητική στήριξη, συστηματικές αλλαγές στο ενεργειακό μας σύστημα και σημαντικές επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα», συμπλήρωσε ο Chow-Kambitsch.

Η μείωση του κόστους της τεχνολογίας και της «ταρίφας» στις τιμές του φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε σταθερή μείωση της τιμής στην αγορά του υδρογόνου, για την οποία αναμένεται πτώση κάτω από 50 λίρες ανά MWh μέχρι το 2050, σύμφωνα με την έκθεση της Aurora. Μάλιστα, η αποθήκευση του καυσίμου σε σπήλαια αλατιού μπορεί να παρέχει την ασφάλεια παροχής υδρογόνου για τα περισσότερα χρόνια.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί το σχέδιο απαιτείται πρόσθετη στρατηγική αποθεματικής ισχύος έως 7 GW, σύμφωνα με την έκθεση.

Τέλος, σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου πιθανόν να παρέχει υποστήριξη στην ανάπτυξη του πράσινου υδρογόνου μέσω του πακέτου τόνωσης που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα. Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη ορισμένες εταιρείες έχουν αιτηθεί την ανάπτυξη μιας στρατηγικής υδρογόνου της χώρας, ενώ έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν 1,5 δισεκατομμύρια λίρες στη βιομηχανία.

Πηγή: Bloomberg