Συμφωνία Ουγγαρίας-Gazprom για πολυετή παροχή φυσικού αερίου

Συμφωνία Ουγγαρίας-Gazprom για πολυετή παροχή φυσικού αερίου
Τετάρτη, 24/06/2020 - 14:00

Η Ουγγαρία ήρθε σε συμφωνία με την Gazprom για αγορά 6,2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Peter Szijjarto, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI αργά την Τρίτη. Μάλιστα, η χώρα έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες για μια ευέλικτη και μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου με τη ρωσική εταιρεία ενέργειας.

Ο Szijjarto ανέφερε: «Στόχος μας είναι να υπογράψουμε τρεις πενταετείς συμφωνίες, οι οποίες επιτρέπουν την ακύρωση της συμφωνίας στο τέλος κάθε πενταετούς περιόδου».

«Αυτό εξασφαλίζει τον μακροπρόθεσμο εφοδιασμό μας και επίσης δυνατότητα να επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία ή να τη διακόψουμε εάν στο μεταξύ εμφανιστούν καλύτερες επιλογές ή αλλάξει η διεθνής αγορά ενέργειας».

Η Ουγγαρία έχει εργαστεί για να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της σε φυσικό αέριο τόσο από πλευράς πηγής όσο και από πλευράς διαδρομής παρακάμπτοντας την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Εν τούτοις, η πρόοδος του εγχειρήματος ήταν αρκετά αργή καθώς τα εναλλακτικά δίκτυα αγωγών φυσικού αερίου δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, με την επέκταση του αγωγού TurkStream που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του επόμενου έτους, η Ουγγαρία θα αγοράζει έως και 6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Εν τω μεταξύ, η Ουγγαρία συμφώνησε την αγορά 2 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την Gazprom, με αποστολές που είναι ήδη σε εξέλιξη, καθώς και άλλα 4,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τα οποία θα παραδοθούν στη χώρα μεταξύ του Οκτωβρίου του 2020 και του Οκτωβρίου 2021.