Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Αρκτική ύστερα από διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου σε ποταμό

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην Αρκτική ύστερα από διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου σε ποταμό
Πέμπτη, 04/06/2020 - 13:47

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κήρυξε την πόλη Νορίλσκ της Αρκτικής σε εκτάκτου ανάγκης, έπειτα από διαρροή χιλιάδων τόνων πετρελαίου σε παρακείμενο ποταμό.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στους τοπικούς αξιωματούχους για την ολιγωρία που έδειξαν στην αντιμετώπιση της διαρροής.

Η διαρροή 20.000 τόνων πετρελαίου που προκλήθηκε από δεξαμενή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής σημειώθηκε στις 29 Μαΐου. Σύμφωνα με την Ανακριτική Επιτροπή της Ρωσίας, η οποία διερεύνησε το συμβάν, τα καύσιμα κατέληξαν στον ποταμό Αμπάρναγια, όμως οι αρχές ενημερώθηκαν ύστερα από δύο ημέρες.

Κατά την διάρκεια της κυβερνητικής τηλεδιάσκεψης σχετικά με την αντιμετώπιση της ρύπανσης του ποταμού από την τεράστια πετρελαιοκηλίδα, ο Ρώσος πρόεδρος επέκρινε την διεύθυνση της ενεργειακής εταιρείας του Νορίσλκ επειδή καθυστέρησε να ενημερώσει έγκαιρα το Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας για το συμβάν.

Ο Ρώσος πρόεδρος άσκησε κριτική στον διευθυντή της ενεργειακής εταιρείας του Νοριλσκ λέγοντάς του: «Τι θα γίνει λοιπόν θα μαθαίνουμε για την κατάσταση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είστε καλά εκεί με την υγεία σας;». Ο Ρώσος πρόεδρος φανερά οργισμένος και με την ομιλία του κυβερνήτη στο Κρασνογιάρσκ, Αλεξάντρ Ους είπε: «Τελειώσατε με την ομιλία σας; Και ρωτάτε τι να κάνουμε; Μα εσείς είστε ο κυβερνήτης».

Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για το ζήτημα, πολλοί συμμετέχοντες πρότειναν την εξάλειψη της κηλίδας με τη μέθοδο της ανάφλεξης, ωστόσο ο υπουργός Προστασίας της Φύσης,Ντμίτρι Κομπίλκιν,απέρριψε την πρόταση.

Η κατάσταση στο Νορίλσκ παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ρωσικής Ρυθμιστικής Αρχής Προστασίας της Φύσης, οι ποσότητες των επιβλαβών ουσιών που έπεσαν στον ποταμό υπερβαίνουν τους φυσιολογικούς δείκτες κατά δεκάδες χιλιάδες φορές. Όπως δήλωσε η πρόεδρος της αρχής, Σβετλάνα Ραντιόνοβα, 6.000 τόνοι πετρελαίου ντίζελ διαχύθηκαν μόνο στο έδαφος, ενώ στον ποταμό υπολογίζεται διάχυση 15.000 τόνων.

Το Νορίλσκ, είναι μια απομονωμένη 180.000 κατοίκων, 300 χιλιόμετρα εντός του Αρτικτού Κύκλου.

Πηγές :TASS, Reuters, Novaya Gazeta