Ηνωμένα Έθνη: Παγκόσμια Hμέρα Bιοποικιλότητας

Ηνωμένα Έθνη: Παγκόσμια Hμέρα Bιοποικιλότητας
Παρασκευή, 22/05/2020 - 16:11

Η βιοποικιλότητα γίνεται συχνά κατανοητή υπό την έννοια της ευρείας ποικιλίας φυτών, ζώων και μικροοργανισμών, όμως περιλαμβάνει επίσης και τις γενετικές διαφορές σε κάθε είδος- για παράδειγμα τις διαφορετικές ποικιλίες καλλιεργειών και τις διάφορες φυλές ζώων - και την ποικιλία των οικοσυστημάτων (λίμνες, δάση, έρημοι) τα οποίοι φιλοξενούν τις πολλαπλές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μελών τους ( άνθρωποι, φυτά και ζώα).

Οι πόροι της βιοποικιλότητας είναι οι στυλοβάτες πάνω στους οποίους χτίζουμε τους πολιτισμούς. Τα ψάρια παρέχουν 20% ζωικής πρωτεΐνης σε περίπου 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Πάνω από το 80% της ανθρώπινης διατροφής παρέχεται από φυτά. Το 80% των ανθρώπων που ζουν σε αγροτικές περιοχές στις αναπτυσσόμενες χώρες βασίζουν την υγειονομική τους περίθαλψη σε παραδοσιακά φυτικά φάρμακα.

Αλλά η απώλεια της βιοποικιλότητας απειλεί τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας μας. Έχει αποδειχθεί ότι η απώλεια της βιοποικιλότητας θα μπορούσε να επεκτείνει τις ασθένειες των ζώων και τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο. Από την άλλη πλευρά η διατήρηση της βιοποικιλότητας θα μας προσφέρει τα εργαλεία για την καταπολέμηση των πανδημιών όπως αυτές που προκαλούνται από τους κορωνοϊούς.

Και ενώ υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι η βιοποικιλότητα αποτελεί παγκόσμιο πλεονέκτημα τεράστιας αξίας για τις μελλοντικές γενιές, ο αριθμός των ειδών μειώνεται σημαντικά λόγω ορισμένων ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Δεδομένης της σημασίας της δημόσιας εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτό το θέμα, ο ΟΗΕ αποφάσισε να γιορτάζει κάθε χρόνο τη Διεθνή Ημέρα Βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου.

"Οι λύσεις μας είναι στη φύση"

Καθώς η παγκόσμια κοινότητα καλείται να επανεξετάσει τη σχέση μας με το φυσικό κόσμο, ένα πράγμα είναι σίγουρο: παρ όλη την τεχνολογική εξέλιξη, εξαρτόμαστε πλήρως από τα υγιή και ζωντανά οικοσυστήματα για την πρόσβασή μας στο νερό, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα ρούχα, τα καύσιμα, τα καταλύματα, την ενέργεια. Το φετινό θέμα με τίτλο "Οι λύσεις μας είναι στη φύση" δίνει έμφαση στην ελπίδα, την αλληλεγγύη και τη σημασία της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα για τη δημιουργία ενός μέλλοντος εναρμονισμένου με τη φύση.


Το 2020 είναι έτος προβληματισμού, ευκαιριών και λύσεων. Αυτό που αναμένεται από τον καθένα από εμάς είναι να "Οικοδομήσουμε Ξανά Καλύτερα" χρησιμοποιώντας αυτή την περίοδο για να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των εθνών και των κοινοτήτων καθώς ανακάμπτουμε από την πανδημία. Το 2020 είναι η χρονιά που περισσότερο από ποτέ, ο κόσμος μπορεί να σηματοδοτήσει μια ισχυρή βούληση για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου που θα «λυγίσει την καμπύλη» της απώλειας της βιοποικιλότητας προς όφελος των ανθρώπων και της ζωής στη Γη.

Το 2020 θα είναι μάρτυρας της τελικής φάσης του Στρατηγικού Σχεδίου 2011-2020 για τη Βιοποικιλότητα και τους 20 Στόχους για τη Βιοποικιλότητα, Με τη Διάσκεψη Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα, θα επισημανθεί η αναγκαιότητα για δράση σε υψηλά επίπεδα με σκοπό την υποστήριξη ενός παγκόσμιου πλαισίου βιοποικιλότητας μετά το 2020.

Πηγή: Ηνωμένα Έθνη