ΕΤS: Μείωση εκπομπών υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 8,7%

ΕΤS: Μείωση εκπομπών υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 8,7%
Τρίτη, 05/05/2020 - 16:19

Το 2019 μειώθηκαν κατά 8,7% οι εκπομπές αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου από όλους τους φορείς που είναι ενταγμένοι στο ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (EU ETS), ως αποτέλεσμα της μείωσης των εκπομπών κατά 9% στις σταθερές εγκαταστάσεις και αύξησης κατά 1% των εκπομπών στην αεροπορία.

Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, η βιομηχανία, ο τομέας της ενέργειας και η αεροπορία έχουν εκπληρώσει τις κλιματικές τους υποχρεώσεις.

Η μείωση των εκπομπών αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου για το 2019 πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αναπτυσσόμενης οικονομίας της ΕΕ (αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2019).

Η μεγαλύτερη μείωση επιτεύχθηκε στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας που κυμαίνεται στο 15%,γεγονός που αντικατοπτρίζει την απαλλαγή από τον άνθρακα και την αντικατάστασή του από ΑΠΕ.

Οι εκπομπές γενικότερα στον τομέα της βιομηχανίας μειώθηκαν κατά 2%, συμπεριλαμβανομένων και των τομέων παραγωγής σιδήρου, χάλυβα, τσιμέντου, χημικών και πετρελαίου.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή