ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Τετάρτη, 24/03/2021 - 11:33

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το ΚΑΠΕ η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Ενημέρωση Υπόχρεων και δυνάμει Υπόχρεων Προμηθευτών Καυσίμων για την Εφαρμογή του άρθρου 19Α του Ν.4062/12, με στόχο τη Μείωση των Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου από τα Καύσιμα Κίνησης», την Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021. Σε αυτή συμμετείχε πλήθος στελεχών από εταιρίες του κλάδου των πετρελαιοειδών και της αγοράς ενέργειας, προκειμένου να ενημερωθούν ως προς τις απαιτήσεις της σχετικής νομοθεσίας, αλλά και σχετικά με εξελίξεις στον χώρο των καυσίμων και των βιώσιμων μεταφορών.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΑΠΕ Δρ Λάμπρος Πυργιώτης τόνισε τη σημασία των πολιτικών στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών, όπου εντάσσονται οι υποχρεώσεις μέτρων ποιότητας των προμηθευτών καυσίμων βενζίνης και ντίζελ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την αδιάλειπτη, υπερτριακονταετή σχετική ερευνητική και μελετητική δραστηριότητα του ΚΑΠΕ. Αναφορικά με την ευρωπαϊκή εικόνα των μετακινήσεων μεσούσης της πανδημικής κρίσης του κορονοϊού Covid19, ο κος Πυργιώτης σχολίασε ότι είναι ανεπίγνωστες οι συνέπειες στον μετασχηματισμό των μεταφορών, επικαλούμενος ιδιαίτερα την ανησυχία των Ευρωπαίων ιθυνόντων από την κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών στις μαζικές μετακινήσεις, που μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση των μετακινήσεων με ιδιωτικά μέσα μετά την πανδημία, ενόσω επιμένει η δυσπιστία έναντι των συστημάτων ποιότητας μετά το από πενταετίας σκάνδαλο χειραγώγησης των περιβαλλοντικών επιδόσεων κινητήρων ντίζελ κορυφαίας ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας (dieselgate).

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι ειδικότερες εξελίξεις στον χώρο των συμβατικών καυσίμων, της αεριοκίνησης και υγραεριοκίνησης, των βιοκαυσίμων, της ηλεκτροκίνησης, αλλά και γενικότερα θέματα αειφορίας των μεταφορών, από εκπροσώπους του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ), του Πανελλήνιου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών (ΠΣΧΜ) και του ΚΑΠΕ. Επιπρόσθετα, στελέχη του ΚΑΠΕ, ως φορέα που έχει επιφορτισθεί με την υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για την εφαρμογή του άρθρου 19Α του Ν.4062/12 ανέλυσαν λεπτομερώς τη σχετική νομοθεσία και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή για τους προμηθευτές καυσίμων κίνησης. Ακολούθησε εισήγηση από εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης (HELLASCERT) για τη διαδικασία επαλήθευσης των σχετικών εκθέσεων των υπόχρεων μέτρων ποιότητας προμηθευτών καυσίμων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με διευκρινίσεις που δόθηκαν από εκπρόσωπο του ΥΠΕΝ σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις για την προώθηση του έργου της Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού, ΑΠΕ, ΣΗΘΥΑ, ΕΞΕ και ΑΦΘ που προέρχονται από ενεργειακή χρήση και εκπόνηση αντίστοιχων σχεδίων δράσης στο πλαίσιο των σχετικών Οδηγιών της Ε.Ε.» με Κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5021536» και συγκεκριμένα της Δράσης 5 «Διαχείριση για την εκπλήρωση υποχρεώσεων συμμόρφωσης που απορρέουν από την Οδηγία (ΕΕ) 2015/652 έως το 2020», με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) και Εθνικών Πόρων.