Γκουτέρες: Οι αναπτυγμένες χώρες βασικές υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Γκουτέρες: Οι αναπτυγμένες χώρες βασικές υπεύθυνες για το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ανδρέας Μπελεγρής Ανδρέας Μπελεγρής
Δευτέρα, 12/09/2022 - 07:15

Τα βέλη του προς τις αναπτυγμένες χώρες, σε ότι αφορά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα διαχρονικά, έστρεψε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, από το νότιο Πακιστάν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της χώρας.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε πως οι επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου έχουν αυξηθεί δραματικά και συμπλήρωσε πως «οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες υψηλής κλιματικής ευπάθειας, συμπεριλαμβανομένης της Νότιας Ασίας, έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις κλιματικές επιπτώσεις».

Σχεδόν η μισή ανθρωπότητα ανήκει τώρα σε αυτήν την κατηγορία και η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται στον αναπτυσσόμενο κόσμο, είπε ο Γκουτέρες.

Στον απόηχο της καταστροφής από τις πλημμύρες που αντιμετωπίζει το Πακιστάν, ο γενικός γραμματέας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επινοήσει έναν νέο μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους για τις πληγείσες χώρες.

Υποστήριξε περαιτέρω έναν μηχανισμό ανταλλαγής χρέους σύμφωνα με τον οποίο μια χώρα, αντί να πληρώνει χρέος στους πιστωτές, θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να επενδύσει στην ανθεκτικότητα του κλίματος, στις βιώσιμες υποδομές και στην πράσινη μετάβαση των οικονομιών της.

Ακόμα ο Γκουτέρες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, ζήτησε σχετικά με τις εκπομπές άνθρακα από τις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεσματική υποστήριξη από τον ανεπτυγμένο κόσμο προς τις αναπτυσσόμενες χώρες που επηρεάζονται, προκειμένου να χτίσουν ανθεκτικότητα και να προσαρμοστούν στις περιστάσεις.

"Δεν είναι θέμα γενναιοδωρίας. Είναι θέμα δικαιοσύνης", είπε.

Ο γενικός γραμματέας το Σάββατο, μαζί με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν Σαχμπάζ Σαρίφ και άλλους αξιωματούχους, επισκέφθηκαν τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές των επαρχιών της νότιας Σιντ του Πακιστάν και του νοτιοδυτικού Μπαλουχιστάν.

Εκτός από την επίσκεψη του Μοχέντζο Ντάρο στη Σιντ, που έχει υποστεί ζημιές από τις πλημμύρες, που έχει καταγραφεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, συνάντησε επίσης τους εκτοπισμένους στη Σιντ και στο Μπαλουχιστάν.