Με Μεγάλη Επιτυχία Ολοκληρώθηκε ο Β’ Κύκλος Μαθημάτων για την «Λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας»

Με Μεγάλη Επιτυχία Ολοκληρώθηκε ο Β’ Κύκλος Μαθημάτων για την «Λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας»
Παρασκευή, 08/11/2019 - 15:55

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ο Α’ Σεμιναριακός Κύκλος που οργάνωσε το ΙΕΝΕ, τον περασμένο Μάιο/Ιούνιο, για την «Λειτουργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας», το Ινστιτούτο ολοκλήρωσε χθες (6/11) το Β’ Κύκλο Μαθημάτων, που στόχο είχαν την εκπαίδευση και ενημέρωση στελεχών της ενεργειακής αγοράς.

Τα εν λόγω μαθήματα, που εστίασαν στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, οργανώθηκαν με μεγάλη επιτυχία με την συμμετοχή 27 στελεχών σημαντικών ενεργειακών φορέων, δικηγορικών εταιρειών και ειδικών της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας. Τα μαθήματα επικεντρώθηκαν στην προσεχή έναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (Ιούνιος 2020) στο πλαίσιο εφαρμογής του Target Model, καθώς και των σχετικών αλλαγών στο πλαίσιο της μετάβασης σε μια ενιαία αγορά, προς όφελος των συμμετεχόντων σε αυτήν, αλλά και των τελικών καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, το ειδικό αυτό εκπαιδευτικό σεμινάριο του ΙΕΝΕ περιλάμβανε τις εξής θεματικές: (α) Εισαγωγή στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (Μέρος Α’ και Β’), (β) Εφαρμογή Target Model στην Ελλάδα και οικονομικές επιπτώσεις (για τις εταιρείες και τον καταναλωτή), (γ) Εισαγωγή στην προθεσμιακή αγορά (forward market) - Clearing house and back office, (δ) Εισαγωγή στην προημερήσια αγορά (Day Ahead), (ε) Εισαγωγή στην αγορά εξισορρόπησης (Balancing market), (στ) Εισαγωγή στην προθεσμιακή αγορά (forward market) - Legal financial products, (ζ) Εισαγωγή στην ενδοημερήσια αγορά (Intraday) και (η) Βασικά ορόσημα και κύριες προκλήσεις της νέας αγοράς ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Βασικός σκοπός της επιλογής των συγκεκριμένων θεματικών ήταν η εμβάθυνση σε ρυθμιστικά και νομοθετικά θέματα, αλλά και ζητήματα λειτουργίας της νέας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ως αποτέλεσμα της δημιουργίας των τεσσάρων νέων αγορών.

Στους εισηγητές του σεμιναρίου συγκαταλέγονταν μερικά από τα πλέον καταξιωμένα στελέχη του Ελληνικού ενεργειακού τομέα, εμπειρογνώμονες με βαθιά γνώση της αγοράς ηλεκτρισμού και εκπρόσωποι του νεοσύστατου Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Όλες οι διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν απογευματινές ώρες (17:00–20:00), στο OTE Academy (Πέλικα & Σπάρτης 1, Μαρούσι) σε οκτώ (8) συνολικά συναντήσεις 3 ωρών η κάθε μία, οι οποίες διήρκησαν από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι τις 6 Νοεμβρίου 2019.