Η στέγαση και το ενεργειακό κόστος των σχολείων στο επίκεντρο των δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η στέγαση και το ενεργειακό κόστος των σχολείων στο επίκεντρο των δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης
Πέμπτη, 10/03/2022 - 14:26

Το ζήτημα της στέγασης των σχολείων, μετά και τη λειτουργία της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, αλλά και το ενεργειακό κόστος της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, βρίσκονται στο επίκεντρο των δράσεων του τομέα Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως αυτές παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου, παρουσία του δημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Ο κ. Ζέρβας επισήμανε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει 213 σχολικές μονάδες, στις οποίες φοιτούν 33.000 μαθητές, τόνισε ότι το θέμα της προσχολικής εκπαίδευσης έχει αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και παραδίδονται αυτές τις μέρες και οι τελευταίες μονάδες. Συγκεκριμένα, όπως είπε η κ. Κοσμοπούλου, έχουν εγκατασταθεί δύο παραρτήματα νηπιαγωγείων σε σύγχρονα διαμορφωμένες αίθουσες στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και πέντε παραρτήματα νηπιαγωγείων σε οκτώ οικίσκους ελαφράς κατασκευής σε αύλειους χώρους σχολείων. Πέντε αίθουσες βρίσκονται σε οικίσκους ελαφράς κατασκευής σε ειδικά διαμορφωμένο οικόπεδο στα Τροχιοδρομικά για τα παραρτήματα τριών νηπιαγωγείων, ενώ έξι αίθουσες σε οικίσκους ελαφράς κατασκευής εγκαταστάθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο οικόπεδο επί των οδών Κρήτης και Μερκουρίου για το 102ο νηπιαγωγείο.

Παράλληλα, θετικές εξελίξεις στον τομέα της σχολικής στέγης ήταν η απόκτηση νηπιαγωγείου στην οδό Επιδαύρου για τη στέγαση του 113ου νηπιαγωγείου, η παραχώρηση από το υπουργείο Εργασίας ακινήτου στην οδό Παυσιλύπου για την ανέγερση πολυδύναμου νηπιαγωγείου, η έγκριση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης του έργου ανέγερσης λυκείου στην περιοχή Τροχιοδρομικών και η ολοκλήρωση ανέγερσης τριθέσιου νηπιαγωγείου στην οδό Λαχανά. Επίσης, τρεις νέοι χώροι νηπιαγωγείων θα κατασκευαστούν από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω ΣΔΙΤ, τρεις χώρους σχολείων έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΚΤΥΠ ΑΕ την περίοδο 2021-2027, ενώ έργα αναβάθμισης υφιστάμενων διδακτηρίων βρίσκονται σε εξέλιξη στις οδούς Κριεζώτου (5ο λύκειο) και Κλεάνθους (ενεργειακή αναβάθμιση).

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό κόστος, ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι η κατάσταση είναι τραγική, επισημαίνοντας ότι τα σχολεία λειτουργούν, τα παράθυρα είναι ανοιχτά, οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί. Ενδεικτικά, η κ. Κοσμοπούλου σημείωσε ότι οι σχολικές επιτροπές με 3,2 εκατ. ευρώ το χρόνο, (που αντιστοιχούν σε 15.000 ευρώ για κάθε σχολείο) προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες που προκύπτουν από τις λειτουργικές δαπάνες και τη συντήρηση των σχολείων και πρόσθεσε: «πραγματικά, μόνο με μαγικά και απίστευτη δουλειά και κόπο μπορεί να ανταπεξέλθει η τοπική αυτοδιοίκηση στην κάλυψη των αναγκών των σχολείων».