IEA: Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία

IEA: Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ε.Ε. από τη Ρωσία
Πέμπτη, 03/03/2022 - 15:42

Συμβόλαια με την Gazprom που καλύπτουν πάνω από 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και λήγουν φέτος, δεν πρέπει να ανανεωθούν

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην υπογράψει νέα συμβόλαια με την ρωσική Gazprom στο πλαίσιο του σχεδίου δέκα σημείων που έχει σχηματιστεί για τη μείωση κατά ένα τρίτο της εξάρτησης της περιοχής από τους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας μέσα σε ένα χρόνο.

Όπως σχολίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, ευρωπαϊκά συμβόλαια που καλύπτουν πάνω από 15 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ήτοι περίπου το 12% της ρωσικής ροής προς την Ευρώπη, λήγουν μέσα στο 2022, οπότε δεν θα πρέπει να ανανεωθούν.

Είναι σαφές εξάλλου πως η Ρωσία, που καλύπτει έως και το 40% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, χρησιμοποιεί τους πόρους της «ως οικονομικό και πολιτικό όπλο» κατήγγειλε ο Μπιρόλ, γεγονός που επιβεβαιώνει το πόσο κρίσιμης σημασίας είναι η προσπάθεια για την ταχεία μείωση της εξάρτησης της Ε.Ε. από την Ρωσία, συνάμα με την επιτάχυνση της μετάβασης της περιοχής προς την χρήση πράσινων καυσίμων.

Οι προτάσεις που βρίσκονται κατά τον ΙΕΑ στο τραπέζι περιλαμβάνουν μέτρα, όπως η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου από έτερες χώρες, η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης για την αποθήκευση μιας μίνιμουμ ποσότητας φυσικού αερίου από όλα τα κράτη μέλη, αλλά και η βελτίωση της ενεργειακής αποτελεσματικότητας.

Ειδικά οι εισαγωγές φυσικού αερίου από άλλες πηγές κατά τουλάχιστον 30 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο είναι κάτι που πρέπει να δρομολογηθεί άμεσα, με την ΙΕΑ να στέκεται σε παραδείγματα όπως οι εισαγωγές LNG από το Κατάρ και η ενίσχυση των εισαγωγών από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν. Παράλληλα, είναι εύλογη η ανάγκη για την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων project ηλιακής και αιολικής ενέργειας, όπως και η μεγιστοποίηση της χρήσης βιοενέργειας αλλά και της πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να μειωθεί γρήγορα η χρήση φυσικού αερίου κατά 19 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο κ. Μπίρολ παραδέχτηκε πως ειδικά το θέμα της πυρηνικής ενέργειας και το ερώτημα της καθυστέρησης στο κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων της Ευρώπης είναι ένα ιδιαίτερα… ευαίσθητο ζήτημα, που «σηκώνει» πολύ συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση το σύνολο των προτάσεων είναι ευθυγραμμισμένες με τους πράσινους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος εκπομπών CO2 μέχρι το 2050.

ot.gr