Σ. Φάμελλος: “Ενεργειακές Κοινότητες: μια προοδευτική μεταρρύθμιση που ενοχλεί τη ΝΔ”

Σ. Φάμελλος: “Ενεργειακές Κοινότητες: μια προοδευτική μεταρρύθμιση που ενοχλεί τη ΝΔ”
Δευτέρα, 27/12/2021 - 12:35

Με τη σημερινή κυβέρνηση ο ενεργειακός μετασχηματισμός και η πράσινη μετάβαση εξελίσσονται σε μια υπόθεση που αφορά τους λίγους και όχι το σύνολο της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Ο κίνδυνος αυτής της πολιτικής είναι ορατός και άμεσος. Κινδυνεύει να ακυρωθεί η μετάβαση πρώτα στην κοινωνική συνείδηση και στη συνέχεια να ακυρωθούν στην πράξη όλες οι αναγκαίες αλλαγές. Κινδυνεύουμε να τεθεί η κοινωνία απέναντι στον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας που είναι στόχος επιβίωσης, σημειώνει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Η εποχή» ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλος.

Το άρθρο επικεντρώνεται στη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, στις ενεργειακές κοινότητες (ΕΝΚΟΙΝ), ένα «εργαλείο» για την ενεργειακή δημοκρατία και τον πλουραλισμό στην παράγωγη ενέργειας αφού, έδωσε τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες, τους ΟΤΑ, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μέσω συνεργατικών σχημάτων.

Τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ενισχύσει τη δυναμική τους, επέλεξε να δώσει προτεραιότητα στις ΕΝΚΟΙΝ σε θέματα όπως η χορήγηση αδειών και όρων σύνδεσης στο δίκτυο και προέβλεψε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη στήριξή τους, καθώς και ειδικό χρηματοδοτικό πακέτο για τις ενεργειακές κοινότητες των λιγνιτικών περιοχών.

Ο Σ. Φάμελλος στέκεται ακόμη στα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση ΝΔ αφού στρέφεται σταθερά ενάντια στις ΕΝΚΟΙΝ, θεσπίζοντας την υποχρεωτική ένταξή τους σε ανταγωνιστικές διαδικασίες που ισχύουν για ιδιωτικές επενδύσεις σε ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας (Ν. 4759/2020), αλλοιώνοντας στη συνέχεια το χαρακτήρα τους (Ν. 4843/2021) και ουσιαστικά ακυρώνοντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είχε προετοιμάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Οι όψιμες κυβερνητικές δηλώσεις, μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης, ότι θα υποστηριχθούν οι ΕΝΚΟΙΝ στις οποίες συμμετέχουν οι ΟΤΑ περισσεύουν και δεν πείθουν, εφόσον δεν υλοποιούνται στην πράξη, με εξαίρεση ευκαιριακά επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του κυβερνητικού επιτελείου από τη Χάλκη και την Ακρινή, τα οποία βασίζονται σε χορηγίες-δώρο της ΔΕΗ».

Τονίζει τέλος, την εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενεργειακή μετάβαση, σε σχέση με την ασκούμενη από την κυβέρνηση ΝΔ πολιτική: «Οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι σαφείς η πράσινη μετάβαση οφείλει να γίνει με την πολιτεία επικεφαλής που θα εγγυηθεί ότι κανένας και καμία δε θα μείνει πίσω και μόνος/μόνη. Η μετάβαση μπορεί και πρέπει να έχει οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για το σύνολο της κοινωνίας».

«Κεντρικός προγραμματικός στόχος για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη νέα προοδευτική κυβέρνηση της χώρας είναι τουλάχιστον το 50% της νέας παραγωγής νέων αδειών από ΑΠΕ να προέρχεται από ενεργειακές κοινότητες τοπικά σχήματα και αυτοπαραγωγή με άρση των εμποδίων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση ΝΔ επαναφορά της προτεραιότητας στη χορήγηση αδειών και όρων σύνδεσης για τις ΕΝΚΟΙΝ και ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία ακολουθώντας και εξελίσσοντας τις πρωτοβουλίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών».