Ψήφος εμπιστοσύνης στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ

Ψήφος εμπιστοσύνης στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ
Δευτέρα, 27/12/2021 - 11:04

Τον ερχόμενο Ιούνιο λήγει η θητεία του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη και όπως όλα δείχνουν το θέμα της ανανέωσης θα πρέπει να θεωρείται κλειδωμένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ανάψει πράσινο φως ώστε να παραμείνει στο τιμόνι της επιχείρησης για ακόμη 3 έτη ο επικεφαλής του διαχειριστή, η θητεία του οποίου στην εταιρεία θεωρείται ως επιτυχημένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μπορεί η θητεία να λήγει σε διάστημα έξι μηνών από σήμερα ωστόσο η κυβέρνηση έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες, που προβλέπονται, έχοντας προχωρήσει και στην αναγκαία επίσημη γνωστοποίηση προς τους κινέζους της State Grid, που κατέχουν το 24% και έχουν βάσει συμφωνίας μετόχων "λόγο” στην επιλογή της διοίκησης.

Στα υπέρ του κ. Μανουσάκη μετρά οπωσδήποτε η πορεία της εταιρείας τα τελευταία 4,5 χρόνια. Μερικά από τα ορόσημα της μέχρι τώρα θητείας Μανουσάκη στην εταιρεία είναι η σημαντική αύξηση των επενδύσεων από τα 83,6 εκατ. ευρώ το 2012 στα 453 εκατ. ευρώ το 2020, η ολοκλήρωση μεγάλων έργων όπως οι τρεις φάσεις της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η διασύνδεση Κρήτης Πελοποννήσου, η εκκίνηση της διαδικασίας για το έργο της διασύνδεσης Κρήτης Αττικής, καθώς και δεκάδες άλλα μεγάλα, μεσαία και μικρότερα έργα.

Επίσης σημαντικά βήματα έχουν γίνει και για τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΑΔΜΗΕ, ενώ η εταιρεία έχει ενεργοποιηθεί στις τηλεπικοινωνίες με όχημα τη Grid Telecom.

Τέλος η εταιρεία έχει σχεδιάσει και προχωρά μεγάλα πρότζεκτ διασυνδέσεων έως το 2030 μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η νέα διασύνδεση Ελλάδας Βουλγαρίας, η ηλεκτρική διασύνδεση Νάξου Σαντορίνης, η διασύνδεση Κρήτης Αττικής, το ΚΥΤ Κουμουνδούρου, η Δ' φάση των Κυκλάδων, η διασύνδεση των Δωδεκανήσων και η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου.

Παρά τον θετικό απολογισμό της προηγούμενης περιόδου πάντως, πληροφορίες θέλουν την πλευρά των Κινέζων, για δικούς τους λόγους που δε σχετίζονται με την απόδοση της εταιρείας και της διοίκησης να εγείρουν αντιρρήσεις και να έχουν ζητήσει τη μη ανανέωση της θητείας.

Η στάση των Κινέζων, κατά πολλούς αποδίδεται στο γεγονός ότι δεν εισακούστηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις που σχετίζονται με διαγωνισμούς, αναθέσεις και εργολαβίες.

Εάν μάλιστα ισχύουν τα όσα κυκλοφορούν στην αγορά, τότε οι εισηγήσεις – απαιτήσεις των Κινέζων ήταν μάλλον "ασυνήθιστες” για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις διαδικασίες διαφάνειας που ακολουθούνται απαρέγκλιτα στους ευρωπαϊκούς δημόσιους διαγωνισμούς.

Υπό αυτήν την έννοια, λοιπόν εξηγείται εύκολα και το γεγονός ότι η κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, να επιμένει στην ανανέωση της θητείας Μανουσάκη.

Χάρης Φλουδόπουλος / capital.gr