Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του "Εξοικονομώ 2021"

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα του "Εξοικονομώ 2021"
Δευτέρα, 13/12/2021 - 10:03

Σήμερα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του «Εξοικονομώ 2021», προκειμένου οι ιδιοκτήτες κατοικιών να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για να επιδοτηθούν για την ενεργειακή αναβάθμιση των διαμερισμάτων ή των μονοκατοικιών τους.

Το χρονικό περιθώριο της ηλεκτρονικής κατάθεσης των φακέλων έχει οριστεί στις 50 ημέρες από σήμερα και αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στη σελίδα https://exoikonomo2021.gov.gr .

Επιπλέον, από τις 8 Φεβρουαρίου μέχρι τις 28 Μαρτίου θα είναι ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων πολυκατοικίας και όσοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα θέλουν να συμμετάχουν ως σύνολο και για την ενεργειακή αναβάθμιση της πολυκατοικίας τους θα μπορούν τότε να καταθέσουν τους φακέλους τους.

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 50.000 κατοικιών, 38% περισσότερων συγκριτικά με τον προηγούμενο κύκλο. Το «Εξοικονομώ 2021» θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το τέλος της δεκαετίας

Αξίζει να σημειωθεί πως το «Εξοικονομώ 2021» έχει κάποιες βασικές διαφορές από τα προηγούμενα. Αυτές είναι:

α) η επιχορήγηση θα δίνεται κατά προτεραιότητα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

β) καταργήθηκε η χρονική ιεράρχηση υποβολής αιτήσεων και θεσπίστηκαν διαφανή κριτήρια αξιολόγησης.

γ) η δημιουργία από το ΥΠΕΝ, μιας νέας κατηγορίας αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά με ξεχωριστό προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, ώστε να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

δ) η παροχή εγγυήσεων για τον τραπεζικό δανεισμό των νοικοκυριών που δεν μπορούν να καλύψουν το ποσοστό της συμμετοχής τους με ίδια κεφάλαια.

ε) τα δάνεια είναι άτοκα για όλους τους ωφελούμενους.

στ) η αύξηση από το ΥΠΕΝ, κατά 15% των ορίων των δαπανών για μια ευρεία γκάμα υλικών και για όλο το εύρος των απαιτούμενων παρεμβάσεων.