25ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2021» “Ενεργειακή Μετάβαση και Εφικτές Λύσεις – Διεθνείς και Περιφερειακές Παράμετροι”. 1-2 Δεκεμβρίου 2021

25ο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2021» “Ενεργειακή Μετάβαση και Εφικτές Λύσεις – Διεθνείς και Περιφερειακές Παράμετροι”. 1-2 Δεκεμβρίου 2021
Τρίτη, 09/11/2021 - 11:35

Τον σημαντικό ρόλο των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα για την οικονομία και την ανάπτυξη της Ελλάδoς, και γενικότερα της ΝΑ Ευρώπης, πρόκειται να αναδείξει για μία ακόμα φορά το ετήσιο (25o) Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια και Ανάπτυξη», που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στις 1-2 Δεκεμβρίου 2021 στην Αθήνα. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και εφέτος θα πραγματοποιηθεί σε υβριδική μορφή στο Ξενοδοχείο Caravel.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι να αποτελέσει και αυτή τη χρονιά ένα πεδίο γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Οι επικρατούσες τάσεις και οι προοπτικές μέσα από τεκμηριωμένες παρουσιάσεις και η ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων για την συνακόλουθη εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων αποτελούν σταθερούς στόχους του Συνεδρίου.

Εφέτος το Συνέδριο έχει ως ειδικό θέμα “Ενεργειακή Μετάβαση και Εφικτές Λύσεις – Διεθνείς και Περιφερειακές Παράμετροι”, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπογραμμίσει τις σοβαρές δυσκολίες που εμπεριέχει το εγχείρημα της ενεργειακής μετάβασης και την ανάγκη για εξεύρεση λύσεων που θα βασίζονται σε δοκιμασμένες τεχνολογίες και θα είναι ανταγωνιστικές από πλευράς κόστους .

Παράλληλα και θέτοντας στο μικροσκόπιο το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο, η ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση έχει αποκτήσει νέα διάσταση, σε μία συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής. Σήμερα, το παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον μεταβάλλεται ριζικά, καθώς η πορεία προς την απανθρακοποίηση κερδίζει συνεχώς έδαφος ενώ απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την προσαρμογή των ενεργειακών αγορών, την διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος και την αποδοχή, από πλευράς καταναλωτών, της νέας πραγματικότητας των αγορών.

Σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, με τις νέες τεχνολογίες και τις γεωπολιτικές παραμέτρους να διαδραματίζουν καίριο ρόλο, προκύπτουν νέες προκλήσεις, αλλά αναδύονται και ευκαιρίες. Ως εκ τούτου, το ερώτημα που τίθεται και θα εξετασθεί σε βάθος στο επερχόμενο συνέδριο του ΙΕΝΕ είναι η αναζήτηση τρόπων για την διαμόρφωση ενός φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος για τις εταιρείες και τους οργανισμούς, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου στρατηγικού σχεδιασμού που απαιτείται για την επίτευξη των εθνικών και ευρωπαϊκών στόχων, όπου η ενεργειακή ασφάλεια και ο μετασχηματισμός του ενεργειακού συστήματος (λ.χ. εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας, νέα δομή αγορών, target model, περιορισμός των εκπομπών CO2 κλπ.) αναδεικνύονται ως κυρίαρχα θέματα.

Στο φετινό Συνέδριο θα συμμετέχουν 80 και πλέον διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό προερχόμενοι από την ακαδημαϊκή κοινότητα, από διεθνείς οργανισμούς και επιχειρήσεις ενώ σημαντικές παρεμβάσεις αναμένονται να κάνουν γνωστοί εμπειρογνώμονες και έγκυροι αναλυτές.

Παραδοσιακά, το φετινό «Ενέργεια και Ανάπτυξη» πρόκειται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεματικών στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας και της γεωπολιτικής.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ(4676/08.10.2021), για τους συμμετέχοντες με φυσική παρουσία επιτρέπονται μόνο οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης στην γραμματεία του συνεδρίου μαζί με την ηλεκτρονική εγγραφή.