Κυκλοφόρησε το βιβλίο του TAP «Αγωγός Ιστορίας και Μνήμης» για τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Ελλάδα

Κυκλοφόρησε το βιβλίο του TAP «Αγωγός Ιστορίας και Μνήμης» για τα ευρήματα από τις ανασκαφές του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Ελλάδα
Τρίτη, 14/09/2021 - 12:45

O Διαδριατικός Αγωγός φυσικού Αερίου (TAP) ανακοίνωσε την ολοκλήρωση και έκδοση του δίγλωσσου βιβλίου 295 σελίδων, με τίτλο «Αγωγός Ιστορίας και Μνήμης». Το βιβλίο, το οποίο είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας του TAP με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καταγράφει τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κατά την κατασκευή του αγωγού.

Η κατασκευή του TAP έφερε στο φως ευρήματα που καλύπτουν πάνω από 7.000 χρόνια ιστορίας, συμβάλλοντας στη γνώση και κατανόηση της ιστορίας της Βόρειας Ελλάδας και αναδεικνύοντας την πολιτισμική της σημασία ανά τους αιώνες.

Οι αρχαιολογικές έρευνες, που χρηματοδοτήθηκαν από τον TAP και διεξήχθησαν υπό τον γενικό συντονισμό της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ξεκίνησαν το 2016 και μέχρι την ολοκλήρωσή τους το 2019 εντοπίστηκαν και ερευνήθηκαν περισσότερες από 400 αρχαιολογικές θέσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Το έργο επωφελήθηκε επίσης από τη χρηματοδότηση ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ του θεσμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility – CEF) της ΕΕ και απασχόλησε περίπου 650 αρχαιολόγους και τεχνικό προσωπικό.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Ελλάδας του ΤΑΡ, Ιωάννης Μαρής, χαιρέτισε την ολοκλήρωση του έργου: «Είμαστε πολύ περήφανοι που κρατάμε αυτό το πολύτιμο βιβλίο στα χέρια μας. Ο Διαδριατικός αγωγός διασχίζει εδάφη πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό. Από την αρχή της κατασκευής του, ο TAP επέδειξε απόλυτο σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά των χωρών από τις οποίες διέρχεται, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πολιτιστικής διάστασης του έργου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο TAP ανέλαβε τη δέσμευση να προστατεύσει κατά το πέρασμά του τους αρχαιολογικούς χώρους και τα ευρήματα κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και αυτός ο τόμος είναι η απόδειξη μιας πολύ επιτυχημένης προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα.»

Η Διευθύντρια Κοινωνικών & Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του TAP στην Ελλάδα, Βασιλική Σωτηροπούλου, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού, τις τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων και τους αρχαιολόγους που συμμετείχαν στο έργο για την εξαιρετική συνεργασία με τον TAP, προσθέτοντας: «Το πρόγραμμα Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων του TAP αναγνωρίζει τη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και είναι υπερήφανο που συμμετείχε, μαζί με τις άλλες εξειδικευμένες ομάδες του οργανισμού, σε ένα τόσο πολύπλοκο αρχαιολογικό και τεχνικό έργο που έφερε στο φως ανεκτίμητα ευρήματα. 2.000 αντίτυπα του βιβλίου παρήχθησαν για να διανεμηθούν σε συλλογές βιβλίων και βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, ελπίζοντας να εμπλουτίσουν την αρχαιολογική τοπογραφία της περιοχής και να αναδείξουν τη σημασία των ευρημάτων.»

Μετά την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών εργασιών, ο TAP διέθεσε δωρεάν στις Εφορείες όλο τον εναπομείναντα εξοπλισμό και τα αδιάθετα υλικά της ανασκαφής, με την ελπίδα ότι θα χρησιμοποιηθούν για την ανακάλυψη κι άλλων σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων όπως αυτά που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον τόμο.

Το βιβλίο «Αγωγός Ιστορίας και Μνήμης» είναι διαθέσιμο εδώ.

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Νότια Ιταλία.

Ο TAP πρόκειται να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω μελλοντικών διασυνδέσεων. Η Βουλγαρία, ειδικότερα, θα μπορέσει να καλύψει έως και το 33% των συνολικών αναγκών της σε φυσικό αέριο μέσω του ΤΑΡ, μετά την ολοκλήρωση του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Τα σημεία εξόδου του ΤΑΡ στην Ελλάδα και την Αλβανία, και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας, παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αζέρικου αερίου στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.

Ως βασικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ αποτελεί έργο στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ευρώπη, προσφέροντας αξιόπιστη πρόσβαση σε μία νέα πηγή φυσικού αερίου. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού της ανεφοδιασμού, και στη μετάβαση προς την από-ανθρακοποίηση.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%).