Σε τελικό στάδιο η μεταβίβαση των παγίων της Κρήτης από ΔΕΔΔΗΕ στον ΑΔΜΗΕ

Τρίτη, 13/07/2021 - 20:46

Με βάση την εμπορική τους αξία και όχι τη λογιστική αναμένεται να γίνει η μεταβίβαση των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ στον ΑΔΜΗΕ στην Κρήτη, κάτι που θα αποτυπώνεται σε τροπολογία που θα κατατεθεί πιθανότατα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ερωτηθείς πάντως χθες ο Κ.Σκρέκας, ποιο από τα δύο σενάρια τελικά θα επιλεγεί, αποτίμηση στην εμπορική ή στη λογιστική αξία των παγίων, απάντησε ότι το θέμα τελεί ακόμη υπό επεξεργασία.

Να σημειωθεί ότι εδώ και καιρό έχει προταθεί στον ΑΔΜΗΕ η απόκτηση των παγίων της θυγατρικής της στην Κρήτη να γίνει σε τιμές αγοράς, δηλαδή με βάση τις προσφορές που θα δεχτεί για το ΔΕΔΔΗΕ. Και αυτό, καθώς η πώληση του 49% της θυγατρικής της και η αύξηση της αξίας της, αλλάζει προφανώς τα δεδομένα και για τα πάγια της Κρήτης, εν προκειμένω για τη γραμμή μεταφοράς Χανιά -Λασίθι των 150 kV.

Σήμερα η αξία τους περιορίζεται στο ποσό που αναγράφεται λογιστικά, το οποίο όμως δεν θα ανταποκρίνεται στην πραγματική τους αξία όταν «κλείσει» και επίσημα η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.

Αν προκύψει επιπλέον τίμημα από εκείνο της λογιστικής αξίας, θα πληρωθεί από τον ΑΔΜΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ θα αποζημιωθεί αντίστοιχα, για το όποιο επιπλέον τίμημα προκύψει, από τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο των ρυθμιστικών αποφάσεων. Με τον τρόπο αυτό και η εμπορική διαδικασία προχωράει απρόσκοπτα και ο ΑΔΜΗΕ λειτουργεί με ενιαίο τρόπο το σύνολο των παγίων που έχει στη διάθεση του.