Ο TAP Διεξάγει το 2021 Market Test

Ο TAP Διεξάγει το 2021 Market Test
Τρίτη, 13/07/2021 - 13:50

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) διεξάγει market test που θα επιτρέψει σε εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν φυσικό αέριο (shippers) να εκφράσουν ενδιαφέρον και, σε μεταγενέστερο στάδιο, να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε νέα, μακροπρόθεσμη μεταφορική δυναμικότητα του ΤΑΡ, ενεργοποιώντας έτσι το ενδεχόμενο μελλοντικής επέκτασης της δυναμικότητας του αγωγού.

Η διαδικασία του market test θα εξελιχθεί σε δύο κύριες φάσεις: τη μη-δεσμευτική που θα ξεκινήσει στις 12 Ιουλίου 2021, ακολουθούμενη από τη δεσμευτική φάση που αναμένεται ότι θα ξεκινήσει το νωρίτερο το καλοκαίρι του 2022.

Ο Luca Schieppati, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ, δήλωσε: «Περίπου έξι μήνες από την έναρξη της ροής φυσικού αερίου μέσω του TAP, περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έχουν μεταφερθεί στην Ευρώπη. Ενώ η τρέχουσα μεταφορική δυναμικότητα του αγωγού είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, ο TAP μπορεί να επεκταθεί σταδιακά, έως και να διπλασιάσει την αρχική του δυναμικότητα. Αυτό σημαίνει ότι πρόσθετοι πόροι φυσικού αερίου μπορούν να εισαχθούν στις Ευρωπαϊκές αγορές, υποστηρίζοντας τη μετάβαση σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μείγμα, ειδικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.»

Η Marija Savova, Εμπορική Διευθύντρια του ΤΑΡ, πρόσθεσε: Το market test του 2021 παρέχει την ευκαιρία στους shippers να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους στη μελλοντική δυναμικότητα ως μέρος της επέκτασης του TAP. Προσφέρουμε επίσης τη δυνατότητα να ζητήσουν νέα σημεία εξόδου κατά μήκος της διαδρομής του TAP. Ανυπομονούμε να λάβουμε μη δεσμευτικό ενδιαφέρον μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2021. Μέχρι τότε, ο TAP θα έχει δημοσιεύσει το αποτέλεσμα της δεσμευτικής φάσης του market test του 2019.»

Το market test διεξάγεται με βάση τους κανόνες και τις διαδικασίες που ορίζουν οι Οδηγίες του Market Test 2021 του ΤΑΡ (Guidelines for the 2021 Market Test of Trans Adriatic Pipeline), τις οποίες έχουν εγκρίνει οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές σε Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία.

Τα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη μη-δεσμευτική φάση του market test υποβάλλοντας τα απαιτούμενα έγγραφα στην ιστοσελίδα Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.

Σχετικά με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP)

Ο αγωγός TAP μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του αζέρικου τμήματος της Κασπίας Θάλασσας προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Νότια Ιταλία.

Ο TAP πρόκειται να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μέσω μελλοντικών διασυνδέσεων. Η Βουλγαρία, ειδικότερα, θα μπορέσει να καλύψει έως και το 33% των συνολικών αναγκών της σε φυσικό αέριο μέσω του ΤΑΡ, μετά την ολοκλήρωση του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Τα σημεία εξόδου του ΤΑΡ στην Ελλάδα και την Αλβανία, και η προσγειάλωση του αγωγού στις ακτές της Ιταλίας, παρέχουν πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά αζέρικου αερίου στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αγορές.

Ως βασικό τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ο ΤΑΡ αποτελεί έργο στρατηγικής και οικονομικής σημασίας για την Ευρώπη, προσφέροντας αξιόπιστη πρόσβαση σε μία νέα πηγή φυσικού αερίου. Επίσης, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού της ανεφοδιασμού, και στη μετάβαση προς την από-ανθρακοποίηση.