EDP: Eτοιμάζει πώληση έως και τριών χαρτοφυλακίων ανανεώσιμων περιουσιακών στοιχείων

EDP: Eτοιμάζει πώληση έως και τριών χαρτοφυλακίων ανανεώσιμων περιουσιακών στοιχείων
Πέμπτη, 24/06/2021 - 16:13

Η EDP-Energias de Portugal ετοιμάζεται να πουλήσει έως και τρία χαρτοφυλάκια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη φέτος, αξίας δυνητικά 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να χρηματοδοτήσει τις φιλοδοξίες της για καθαρή ενέργεια, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της.

Σύμφωνα με μια παγκόσμια προσπάθεια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η μεγαλύτερη εταιρεία της Πορτογαλίας δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι ήθελε να εγκαταλείψει την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα έως το 2025 και να παράγει ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές έως το τέλος της δεκαετίας.

Οι επιχειρήσεις ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προσελκύουν υψηλές αποτιμήσεις σε δημόσιες και ιδιωτικές αγορές από επενδυτές με ρευστότητα που αναμένουν σταθερή ανάπτυξη στην αγορά, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν εναλλακτικές λύσεις έναντι των ορυκτών καυσίμων.

Στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την πώληση περίπου του ενός τρίτου των νέων αιολικών πάρκων και ηλιακών πάρκων που κατασκευάζει η EDP, θα ανακοινώσει βραχυπρόθεσμα δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίου στην Ευρώπη, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός EDP, Miguel Stilwell de Andrade, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Υπάρχει ένα τρίτο που ενδεχομένως εξετάζουμε και έχουμε επίσης ξεκινήσει να δουλεύουμε για συμφωνίες εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων για το 2022», πρόσθεσε.

Η EDP θα είχε ως στόχο να κλείσει τις συμφωνίες πριν από το τέλος του έτους και να επενδύσει κεφάλαια στην επιχείρηση προς τον στόχο της να προσθέσει 50 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030.

Σημειώνεται ότι τα χαρτοφυλάκια βρίσκονται στην Ευρώπη και θα είναι αρκετά μεγάλα για να παράγουν περίπου 200 MW ισχύος, προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να αποτιμηθούν μεταξύ 300 και 500 εκατομμυρίων ευρώ το καθένα.

Μία πηγή που είναι εξοικειωμένη με αυτό το θέμα δήλωσε στο Reuters ότι η EDP αναζητούσε να πουλήσει αιολικά πάρκα που βρίσκονται στο Κάντιθ, τη νότια Ισπανία και την Ταραγόνα στα βορειοανατολικά με συνδυασμένη ισχύ 180 MW.

Ο Stilwell de Andrade αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά ανέφερε ότι ελπίζει να δώσει περισσότερες πληροφορίες στην αγορά πριν από τον Αύγουστο.

Εκτός από τις μονάδες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών παραγωγής, η EDP εξετάζει επίσης δυνητικά πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων μεταφοράς ενέργειας στη Βραζιλία, κάτι που θα του επέτρεπε να ρίξει περισσότερα κεφάλαια σε νέα πράσινα έργα, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι χρηματιστηριακές αγορές εκτιμούν επί του παρόντος τα μερίδια στη θυγατρική EDP Renewables (EDPR) είναι περίπου 15 φορές τα βασικά κέρδη τους, σε σύγκριση με περίπου 10 φορές για την ίδια την EDP.

Τον περασμένο μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να χρηματοδοτούν νέα έργα εφοδιασμού με πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα εάν ο κόσμος θέλει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως τα μέσα του αιώνα και το 90% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2050.

Ο Stilwell de Anrade δήλωσε επίσης ότι η EDPR και ο Γάλλος συνεργάτης της Engie θα υποβάλουν προσφορές για μισθώσεις για την κατασκευή έργων υπεράκτιων αιολικών στα ανοικτά των ακτών της Σκωτίας, στο ScotWind, στον επόμενο γύρο χρηματοδοτικής μίσθωσης για υπεράκτια αιολική ανάπτυξη εκεί. Είναι πιθανό να περιλαμβάνει επίσης και τεχνολογία πλωτών ανεμογεννητριών.

Τον περασμένο μήνα, το Green Investment Group (GIG) της Macquarie και ο σκωτσέζος υπεύθυνος για την ανάπτυξη αιολικής ενέργειας, Renewable Infrastructure Development Group, δήλωσαν ότι συνεργάστηκαν επίσης για να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ScotWind, που θα επιλέξει τους πλειοδότες στις 16 Ιουλίου.

Πηγή: Reuters