ΕΤΕπ: Ενίσχυση 30 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο IE της Ισπανίας για ενίσχυση της ψηφιοποίησης, της υποδομής και της βιωσιμότητας

ΕΤΕπ: Ενίσχυση 30 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο IE της Ισπανίας για ενίσχυση της ψηφιοποίησης, της υποδομής και της βιωσιμότητας
Παρασκευή, 11/06/2021 - 14:27

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε σχέδιο χρηματοδότησης 30 εκατομμυρίων ευρώ για το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο IE, με φοιτητές 140 εθνικοτήτων στις πανεπιστημιουπόλεις της Μαδρίτης και Σεγκόβια. Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ, υποστηριζόμενη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια ευρώ σε μια αρχική δόση, η οποία θα μπορούσε να παραταθεί από ακόμη μία δόση του ίδιου ποσού το 2022.

Εκπαιδευτική ψηφιοποίηση και καινοτομία

Οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΤΕπ περιλαμβάνουν την αναβάθμιση του υπερσύγχρονου εξοπλισμού για την ενίσχυση της ψηφιοποίησης του ιδρύματος. Το Πανεπιστήμιο IE θα επεκτείνει τη μεθοδολογία που επιτρέπει στους μαθητές να παρακολουθήσουν μαθήματα αυτοπροσώπως ή μέσω διαδικτύου. Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα διευκολύνει το σχεδιασμό ακαδημαϊκού υλικού, τη διαχείριση και ανάλυση δεδομένων και τη χρήση νέων τεχνολογικών εργαλείων που εφαρμόζονται στην εκπαίδευση.

Υποδομή

Βάσει αυτής της συμφωνίας, το IE University θα προωθήσει την ανακαίνιση εγκαταστάσεων στην πανεπιστημιούπολη María de Molina στην οικονομική περιοχή της Μαδρίτης. Θα καλύψει επίσης την εγκατάσταση του IE Tower, της νέας έδρας του ιδρύματος που πρόκειται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο. Το επενδυτικό σχέδιο θα στοχεύει επίσης σε εργασίες αποκατάστασης στη Μονή της Santa Cruz de la Real στην Σεγκόβια, ένα κτίριο του 15ου αιώνα που στεγάζει την ιστορική πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου IE, καθώς και την ανακαίνιση του Palacio de Mansilla, επίσης στη Σεγκόβια, η οποία θα μετατραπεί σε πανεπιστημιακή εστία.

Ενεργειακή απόδοση και κοινωνική συνοχή

Τα κεφάλαια της ΕΤΕπ θα επιταχύνουν επίσης την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου του Πανεπιστημίου IE για τη βιωσιμότητα. Το ίδρυμα θα βελτιώσει την ενεργειακή απόδοση στις εγκαταστάσεις του και θα προωθήσει τη χρήση εναλλακτικών ενεργειών και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων κλιματισμού και εξαερισμού στις πανεπιστημιουπόλεις της Μαδρίτης και Σεγκόβια.

Το χρηματοδοτικό σχέδιο θα συμβάλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύγκλιση και την κοινωνική συνοχή, συμβάλλοντας στη μείωση των περιφερειακών διαφορών, στην περίπτωση αυτή μέσω επενδυτικής στήριξης στην Σεγκόβια. Επιπλέον, η επιχείρηση αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση, συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ρικάρντο Μουρίνιο Φέλιξ, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις δραστηριότητες της τράπεζας της ΕΕ στην Ισπανία, δήλωσε:

«Η επιχείρηση υπογραμμίζει τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ στην εκπαίδευση και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ στον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της καινότομία του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια. Είμαστε πολύ περήφανοι που υποστηρίζουμε το επενδυτικό σχέδιο του Πανεπιστημίου IE, ενός κορυφαίου ιδρύματος στον τομέα του, παρέχοντας καλύτερους ακαδημαϊκούς πόρους τόσο για φοιτητές όσο και για καθηγητές».

«Τα επενδυτικά σχέδια του Πανεπιστημίου IE για τα επόμενα χρόνια είναι μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες που μπορούμε να ενισχύσουμε χάρη σε αυτήν τη συμφωνία με την ΕΤΕπ, η οποία διευκόλυνε τη διαδικασία με την ομάδα διαχείρησης. Έχει δείξει μεγάλη ευελιξία και κατανόηση για το ίδρυμά μας και τη μοναδικότητα του τομέα της εκπαίδευσης », δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της IE University Jaime Úrculo.

Πηγή: eib.org