Παγκόσμια πρωτοβουλία για καθαρή ενέργεια όλο το 24ώρο από Google, Microsoft κ.α.

Παγκόσμια πρωτοβουλία για καθαρή ενέργεια όλο το 24ώρο από Google, Microsoft κ.α.
Τετάρτη, 19/05/2021 - 14:17

Η Google, η Microsoft, η PwC, η Vattenfall, η Statkraft και η Engie βρίσκονται μεταξύ περισσότερων από 100 παγκόσμιων εταιρειών που συμμετέχουν σε μια νέα παγκόσμια πρωτοβουλία για την ενεργοποίηση της καθαρής ενέργειας 24/7.

Το πρόγραμμα καθοδηγείται από την EnergyTag, την ανεξάρτητη πρωτοβουλία της βιομηχανίας για την επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρή ισχύ 24/7.

Αναλυτικότερα, η EnergyTag παρουσίασε έξι έργα παγκοσμίως για να δείξει μια «ριζική νέα» προσέγγιση για την παρακολούθηση της πηγής ηλεκτρικής ενέργειας σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για να παρέχει τα σήματα τιμών στην αγορά με σκοπό τη διασφάλιση ότι η καθαρή ενέργεια θα είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο.

Σημειώνεται ότι οργανισμοί όπως η Google, η Microsoft και η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανακοίνωσαν πρόσφατα δεσμεύσεις για την παροχή καθαρής ενέργειας 24/7. Επίσης, πολλοί οργανισμοί και ιδιώτες αγοράζουν ήδη ενέργεια η οποία χαρακτηρίζεται ως ανανεώσιμη μέσω των τρεχόντων συστημάτων πιστοποίησης, αλλά η κατανάλωση αυτής της ενέργειας αντιστοιχεί μόνο στην παραγωγή σε ετήσια βάση.

Το πρόβλημα, ανέφερε η EnergyTag, είναι ότι καθώς κατασκευάζονται περισσότερες ανανεώσιμες μονάδες παραγωγής ενέργειας, η διαθεσιμότητα καθαρής ενέργειας γίνεται όλο και πιο ασταθής, πράγμα που σημαίνει υπερπαραγωγή σε ορισμένες ώρες της ημέρας και έλλειψη σε άλλες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ισχύοντες μηχανισμούς, τα πιστοποιητικά ανανεώσιμης ενέργειας έχουν την ίδια τιμή ανεξάρτητα από τη λειψυδρία ή την υπερπροσφορά, η οποία δεν παρέχει κίνητρο στην αγορά για την κάλυψη των κενών.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από την EnergyTag περιγράφει πώς οι καταναλωτές ενέργειας και οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν ωριαία πιστοποιητικά για να επαληθεύσουν ότι η ενέργεια που καταναλώνουν είναι πράσινη κάθε ώρα.

Τα έξι έργα αποσκοπούν στο να δείξουν πώς αυτά τα πιο αναλυτικά πιστοποιητικά μπορούν να ανταμείψουν εκείνα που μπορούν να παρέχουν ανανεώσιμη ισχύ σε περιόδους μικρής προσφοράς, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων αποθήκευσης και ευελιξίας που είναι απαραίτητοι για την ενεργοποίηση ενός συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα.

Ο ιδρυτής της EnergyTag, Toby Ferenczi, δήλωσε:

«Φανταστείτε να πίνετε μόνο το χυμό μήλου από ένα smoothie - είναι αδύνατο όταν όλα αναμειγνύονται μαζί! Είναι το ίδιο πρόβλημα με την ηλεκτρική ενέργεια. Χρειαζόμαστε έναν διαφανή τρόπο επαλήθευσης της πηγής ισχύος που καταναλώνουμε κάθε ώρα για να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των τεχνολογιών που απαιτούνται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής»

Τα πρώτα από τα 10 έργα που προγραμματίστηκαν φέτος, βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Δανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία και την Αυστραλία και περιλαμβάνουν τις Google, Microsoft, Vattenfall, Centrica, Energinet, Statkraft και Eneco.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν μέχρι το τέλος του 2021.

Ο Michael Terrell, διευθυντής ενέργειας της Google και επικεφαλής του ενεργειακού προγράμματος χωρίς άνθρακα 24/7, δήλωσε:

«Το EnergyTag θα είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να βοηθήσει την Google και πολλούς άλλους να προμηθεύονται ενέργεια καθαρή από άνθρακα για τις δραστηριότητές τους, σε ωριαίο επίπεδο. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία EnergyTag και ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη αυτού του σημαντικού προτύπου».

Η έκθεση EnergyTag ανέφερε ότι μια αγορά ωριαίων πιστοποιητικών μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξη ευέλικτων τεχνολογιών, όπως αποθήκευση ή απόκριση από πλευράς ζήτησης, που απαιτείται για την επίτευξη καθαρής ισχύος 24/7.

Τέλος, δημιουργώντας μια αγορά για ωριαία πιστοποιητικά, η EnergyTag θα ανταμείψει αποτελεσματικά την καθαρή ενέργεια που είναι διαθέσιμη όταν η προσφορά είναι περιορισμένη, παρέχοντας ένα νέο σήμα τιμολόγησης για να οδηγήσει τις επενδύσεις στην αποθήκευση και την ευελιξία. Για παράδειγμα, η έλλειψη ωριαίων πιστοποιητικών σε περιόδους χαμηλής προσφοράς θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τεχνολογίες που μπορούν να παρέχουν καθαρή ενέργεια κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών.

Πηγή: renews.biz