Statkraft: Δημοσίευσε τα κέρδη του α’ τριμήνου 2021

Statkraft: Δημοσίευσε τα κέρδη του α’ τριμήνου 2021
Παρασκευή, 07/05/2021 - 14:43

Η Statkraft κατέγραψε ρεκόρ υψηλού λειτουργικού αποτελέσματος το πρώτο τρίμηνο του 2021, λόγω των υψηλότερων τιμών ισχύος και της αυξημένης παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, τα υποκείμενα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) ανήλθαν στα 7,2 δισεκατομμύρια NKR (718 εκατομμύρια ευρώ) το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, μία αύξηση 3,1 δισεκατομμυρίων Nkr σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Statkraft Christian Rynning-Tonnesen δήλωσε:

«Το υποκείμενο λειτουργικό αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο που έχει επιτευχθεί ποτέ σε ένα μόνο τρίμηνο, μετά από υψηλότερες σκανδιναβικές τιμές ενέργειας και επιτυχημένη διαχείριση ενέργειας».

Η μέση τιμή του σκανδιναβικού συστήματος ανήλθε στα 42,3 € / MWh, μία αύξηση 26,9 € σε σύγκριση με τη χαμηλή τιμή το πρώτο τρίμηνο του 2020. Επιπλέον η συνολική παραγωγή ενέργειας αυξήθηκε κατά 16% σε 20,6 terawatt-ώρες.

Τα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο του 2021 ανήλθαν στα 4,8 δισ. Nkr, αύξηση 6,7 δισ. Nkr σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του προηγούμενου έτους

Υπογραμμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η Statkraft ξεκίνησε αρκετά νέα έργα. Στη Χιλή, η εταιρεία αποφάσισε να κατασκευάσει τα τρία πρώτα αιολικά πάρκα της, συνολικής αξίας 102MW. Επιπλέον, η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Yara και την Aker Horizons, με στόχο την ίδρυση του πρώτου μεγάλου ευρωπαϊκού έργου πράσινης αμμωνίας στη Νορβηγία. Η Statkraft ανέλαβε επίσης συνεργασία με την Aker Offshore Wind για την εξερεύνηση υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη νότια Βόρεια Θάλασσα έξω από τη Νορβηγία.

«Η Statkraft συνεχίζει να αναπτύσσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες στην πράσινη μετάβαση, οι οποίες υποστηρίζουν επίσης στόχους αειφόρου ανάπτυξης και δημιουργία αξίας», δήλωσε ο Rynning-Tonnesen.

Μετά τη μεταβίβαση της εκμετάλλευσης του αιολικού πάρκου Roan στην TronderEnergi τον Φεβρουάριο, η Statkraft εκχώρησε το δικαίωμα ιδιοκτησίας του αιολικού πάρκου στις TronderEnergi και Stadtwerke München. Επιπλεόν, η Statkraft θα διατηρήσει την ιδιοκτησία και το ρόλο της ως χειριστής των πέντε εναπομείναντα αιολικά πάρκα στο Fosen Vind. Τα έσοδα από την πώληση θα «ενισχύσουν περαιτέρω» την οικονομική ικανότητα της Statkraft να επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.