Η ΕΤΕπ και το δημοτικό συμβούλιο της Βαλένθια ενώνονται δυνάμεις για την κατασκευή περισσότερων από 320 νέων προσιτών πράσινων κατοικιών

Η ΕΤΕπ και το δημοτικό συμβούλιο της Βαλένθια ενώνονται δυνάμεις για την κατασκευή περισσότερων από 320 νέων προσιτών πράσινων κατοικιών
Δευτέρα, 19/04/2021 - 16:54

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) πρόκειται να υποστηρίξει τη Sociedad Anónima Municipal Actuaciones Urbanas de Valencia (AUMSA), μια δημοτική εταιρεία που ανήκει στην πόλη της Βαλένθια, με δάνειο έως και 27 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση προσιτών δημόσιων ενοικιαζόμενων κατοικιών.

Συγκεκριμένα, το δάνειο της ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή 323 νέων μονάδων, εκ των οποίων το 85% θα βρίσκεται σε κτίρια σχεδόν καθαρής ενέργειας και την αποκατάσταση τεσσάρων υπαρχόντων κτιρίων σε διαφορετικές τοποθεσίες στην πόλη της Βαλένθια. Αυτές οι επενδύσεις θα αποτελέσουν μία αύξηση 54% στο υπάρχον απόθεμα προσιτών δημόσιων ενοικιαζόμενων κατοικιών της AUMSA.

Η χρηματοδότηση, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη, θα συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων από 450 θέσεων εργασίας ετησίως κατά τη φάση υλοποίησης.

Χάρη στην υποστήριξη της ΕΤΕπ και του EFSI, η AUMSA θα ενισχύσει την ευελιξία και τη λειτουργικότητα της αγοράς κατοικιών στη Βαλένθια, προσφέροντας περισσότερες επιλογές για ομάδες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, βοηθώντας έτσι ένα τμήμα του πληθυσμού που μπορεί να έχει δυσκολία στην πρόσβαση σε κατοικίες.

Η επιχείρηση θα συμβάλει επίσης στη συνολική μείωση των τιμών ενοικίασης στην πόλη, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 40% μεταξύ του 2015 και του 2019 και θα ενθαρρύνουν τη δημιουργία επιχειρήσεων και πρόσθετων δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα βελτιωμένες υπηρεσίες και ποιότητα ζωής για τους κατοίκους.

Η συμφωνία, η οποία υπεγράφη για πρώτη φορά με την AUMSA, στοχεύει σε διαφορετικούς στόχους αναγέννησης των πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης, της κοινωνικής ένταξης, της ενεργειακής απόδοσης (μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες ενέργειες στα σπίτια) και την κλιματική δράση.

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια ανάθεσης των προσιτών δημόσιων μονάδων ενοικίασης κατοικιών θα ακολουθούν τα κριτήρια φύλου και κοινωνικής ισότητας

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Paolo Gentiloni, δήλωσε:

«Χαιρετίζω θερμά αυτήν τη χρηματοδοτική συμφωνία μεταξύ της ΕΤΕπ και του Δημοτικού Συμβουλίου της Βαλένθια, η οποία υποστηρίζεται από το επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη. Αυτό το έργο κατασκευής και αποκατάστασης καταδεικνύει με επιτυχία τον τρόπο με τον οποίο οι στοχευμένες επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση πολλών πιεζομένων ζητημάτων ταυτόχρονα: δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και διάθεση προσιτών, κοινωνικά περιεκτικών και ενεργειακά αποδοτικών επιλογών στέγασης».

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Ricardo Mourinho Félix, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις δραστηριότητες της Τράπεζας στην Ισπανία και την Πορτογαλία, δήλωσε:

«Ένας από τους κύριους στόχους της ΕΤΕπ είναι η προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Για αυτόν τον λόγο είμαστε περήφανοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το δημοτικό συμβούλιο της Βαλένθια για να βοηθήσουμε άτομα με περιορισμένους πόρους ή που δεν έχουν πρόσβαση σε προσιτή στέγη, σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές. Αυτή η πράξη αποδεικνύει τη δέσμευση της ΕΤΕπ για βελτίωση της ποιότητας ζωής για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, δημιουργία υψηλής ποιότητας απασχόλησης και συμβολή στη διασφάλιση βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής ανάκαμψης στην περιοχή».

Η Αντιδήμαρχος της Βαλένθια Σάντρα Γκόμεζ δήλωσε ότι η χρηματοδότηση 327 κατοικιών με το σχέδιο AUMSA «εκπληρώνει ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή τη διασφάλιση της πρόσβασης σε στέγαση. Μέσω αυτού του σχεδίου, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 54,54 εκατ. ευρώ, παρέχουμε λύσεις προγραμματισμού για πολλές περιοχές της πόλης και επεκτείνοντας την προσφορά προσιτών δημόσιων ενοικιαζόμενων κατοικιών. Η τιμή ενοικίασης για τις νέες κατασκευές διατηρείται εντός 4 € και 5 € ανά τετραγωνικό μέτρο, που είναι πολύ χαμηλότερο από την τιμή αγοράς. Χάρη στην ΕΤΕπ, θα μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε ένα βασικό σχέδιο που θα εγγυάται την πρόσβαση για οικογένειες και άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την πρόσβαση σε στέγαση, όπως νέοι και ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι, μονογονεϊκές οικογένειες και θύματα ενδοοικογενειακής βίας».

Η επιχείρηση έχει εγκριθεί ως μέρος της κοινωνικής και προσιτής πλατφόρμας επενδύσεων σε κατοικίες στην Ισπανία, η οποία εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ τον Ιούνιο του 2018, μετά από παρόμοιες εγκρίσεις για τη Μαδρίτη, τη Σαραγόσα, τη Μάλαγα και τη Σεβίλλη.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή