Ηνωμένο Βασίλειο: Κυβερνητικές επενδύσεις άνω των 30 εκατ. λιρών για την έρευνα για μπαταρίες και οχήματα υδρογόνου

Ηνωμένο Βασίλειο: Κυβερνητικές επενδύσεις άνω των 30 εκατ. λιρών για την έρευνα για μπαταρίες και οχήματα υδρογόνου
Τετάρτη, 31/03/2021 - 16:36

Το Υπουργείο Επενδύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωση την Τρίτη την κυβερνητική χρηματοδότηση άνω των των 30 εκατομμυρίων λιρών στην πρωτοποριακή έρευνα για την τεχνολογία μπαταριών, την αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων και τα οχήματα υδρογόνου.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο σε δελτίο τύπου, είκοσι δύο μελέτες θα λάβουν μερίδιο 9,4 εκατομμυρίων λιρών, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων για την κατασκευή εργοστασίου λιθίου στην Κορνουάλη που θα προορίζεται για χρήση σε ηλεκτρικές μπαταρίες οχημάτων, για την κατασκευή εργοστασίου εξειδικευμένων μαγνητών για ηλεκτρικούς κινητήρες οχημάτων στο Τσέσαϊρ και για αποθήκευση ελαφριού υδρογόνου για αυτοκίνητα και φορτηγά στο Λαφμπόρο.

Επιπλεόν, το Ίδρυμα Faraday που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, δεσμεύεται επίσης για το πρώτο έτος ενός προγράμματος 22,6 εκατομμυρίων λιρών για να συνεχίσει το έργο του για την περαιτέρω βελτίωση ασφάλειας, αξιοπιστίας και βιωσιμότητας των μπαταριών.

Αυτή η χρηματοδότηση έρχεται πριν από τη σταδιακή κατάργηση της πώλησης νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ έως το 2030, όπως δεσμεύεται η κυβέρνηση στο σχέδιο 10 σημείων για μια πράσινη βιομηχανική επανάσταση. Η έρευνα εναλλακτικών τρόπων για την τροφοδοσία οχημάτων αποτελεί θεμελιώδες μέρος αυτής της μετάβασης, διασφαλίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνολογία της αυτοκινητοβιομηχανίας και ενισχύει τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες σε περιοχές που πρωτοπορούν.

Ο υπουργός Επενδύσεων Τζέρι Γκριμστόουν δήλωσε:

«Έχουμε θέσει έναν φιλόδοξο στόχο για τη σταδιακή κατάργηση της πώλησης νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ έως το 2030. Για να υποστηρίξουμε ευτό τον στόχο είναι ζωτικής σημασίας να επενδύσουμε στην έρευνα, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στη μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα καθώς και να επιτύχουμε την πράσινη ανάκαμψη μετά την πανδημία».

«Η παγκόσμια κορυφαία έρευνα που ανακοινώθηκε σήμερα παρουσιάζει τα καλύτερα της βρετανικής καινοτομίας και θα υποστηρίξει όλα τα στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού αυτοκινήτων για τη μετάβαση σε ηλεκτρικά οχήματα - από την ανάπτυξη μπαταριών, έως την εξερεύνηση του τρόπου ανακύκλωσής τους».

Η επένδυση στην τεχνολογία μπαταριών θα βοηθήσει τους οδηγούς και το περιβάλλον βελτιώνοντας την απόδοση και μειώνοντας το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων. Είναι επίσης καλό για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, υποστηρίζοντας τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέων βιομηχανιών και την ανάπτυξη τεχνολογιών για να τροφοδοτήσουμε την αυτοκινητοβιομηχανία και την ενεργειακή επανάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτός ο τελευταίος γύρος μελετών που χρηματοδοτήθηκε μέσω του Ταμείου Μετασχηματισμού Αυτοκινήτου περιλαμβάνει τις εξής μελέτες:

  • Cornish Lithium - Trelavour Hard Rock Lithium Scoping [Κορνουάλη]:

Το υδροξείδιο του λιθίου είναι ουσιαστικό μέρος της παραγωγής μπαταριών οχήματος. Αυτή η μελέτη θα αξιολογήσει τη σκοπιμότητα ανάπτυξης μιας βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της κατασκευής μιας μονάδας εξόρυξης που θα παράγει υδροξείδιο λιθίου χαμηλού άνθρακα από μια πηγή σκληρού βράχου στο St, Austell.

  • Less Common Metals – New UK Magnet Plant [Τσέσαϊρ]:

Αυτή η μελέτη έχει εντοπίσει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου μαγνητών στο Ηνωμένο βασίλειο που θα παράγει υψηλής ποιότητας ελαφρούς μαγνήτες για κινητήρες ηλεκτρικών οχημάτων.

  • Haydale Composites Solutions Ltd - Hydrogen storage for vehicles [Λαφμπόρο]:

Η αποθήκευση υδρογόνου απαιτεί ανθεκτικά δοχεία υψηλής αντοχής για ασφαλή λειτουργία σε οχήματα. Αυτό το έργο θα αξιολογήσει την καταλληλότητα του υποσχόμενου ελαφρού, χαμηλού διαπερατότητας δοχείου αποθήκευσης της Haydale, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει στο ξεκλείδωμα της πορείας προς την πρόωση υδρογόνου

Το ίδρυμα Faraday θα χρησιμοποιήσει τη σημερινή χρηματοδότηση για να διερευνήσει:

  • την ασφάλεια μπαταρίών, διερευνώντας τις βασικές αιτίες της αποτυχίας των κυττάρων στις μπαταρίες ιόντων λιθίου και πώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιές. Θα διερευνήσει επίσης τις περιβαλλοντικές συνέπειες τέτοιων πυρκαγιών και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη συναίνεσης σχετικά με την καλύτερη μέθοδο καταπολέμησης των πυρκαγιών μπαταριών ιόντων λιθίου.
  • τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης, οι οποίες έχουν το μακροπρόθεσμο δυναμικό να προσφέρουν βελτιώσεις στην ασφάλεια και αυξάνουν σημαντικά την απόσταση που μπορεί να καλύψει ένα ηλεκτρικό όχημα μεταξύ των φορτίων.
  • την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση μπαταριών για αύξηση της βιωσιμότητας της μελλοντικής αλυσίδας εφοδιασμού αυτοκινήτων.

Το Ίδρυμα Faraday θα εξετάσει επίσης τη χρήση μπαταριών στο ενεργειακό δίκτυο και στην αεροδιαστημική. Μάλιστα, θα εντοπίσει και θα στοχεύσει ευκαιρίες αγοράς, διασφαλίζοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ανταγωνιστικός παγκόσμιος ηγέτης στην τελευταία τεχνολογία μπαταριών.

Η έρευνα που ανακοινώθηκε σήμερα μέσω του Advanced Propulsion Center και του Ιδρύματος Faraday καταδεικνύει τη δέσμευση της κυβέρνησης να καλλιεργήσει την καινοτομία στην αυτοκινητοβιομηχανία. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προωθήσει το μελλοντικό σύστημα μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω του εκτεταμένου χάρτη πορείας Έρευνας και Ανάπτυξης και να αυξήσει τις σχετικές επενδύσεις στο 2,4% του ΑΕΠ έως το 2027.