Κίνα: Επιθεώρηση της κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας για τη βελτίωση της απορρόφησής της στο δίκτυο

Κίνα: Επιθεώρηση της κατανάλωσης ανανεώσιμης ενέργειας για τη βελτίωση της απορρόφησής της στο δίκτυο
Τετάρτη, 24/03/2021 - 12:11

Η ενεργειακή διοίκηση της Κίνας, ως μέρος της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, θα επιθεωρήσει την κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο τη μείωση της σπατάλης ενέργειας από πηγές μη ορυκτών καυσίμων.

Αναλυτικότερα, η Κίνα, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τις εκπομπές της έως το 2030 και να προωθήσει την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας σε 1.200 GW από τα 535 GW το 2020.

«Η χρήση καθαρής ενέργειας έχει σημειώσει εμφανή βελτίωση τα τελευταία χρόνια. Αλλά σε ορισμένες περιοχές, η πολιτική κατανάλωσης καθαρής ενέργειας δεν εφαρμόζεται πλήρως ... και η κατανάλωση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση», δήλωσε η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας, την Τρίτη.

Η επιθεώρηση, η οποία θα διαρκέσει έως τον Οκτώβριο, θα επικεντρωθεί στο ποσό ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από υδροηλεκτρικούς σταθμούς, αιολικά πάρκα και ηλιακούς σταθμούς που δεν απορροφήθηκε από ηλεκτρικά δίκτυα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Κίνα προσπάθησε να αυξήσει την κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας καθορίζοντας το ελάχιστο επίπεδο ισχύος που αγοράζεται από πηγές μη ορυκτών καυσίμων σε κάθε περιοχή, αλλά τα δίκτυα δεν έχουν ικανότητα απορρόφησης όλης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από αυτές τις πηγές.

Μάλιστα, ένα προσχέδιο της Εθνικής Διοίκησης Ενέργειας τον Φεβρουάριο έδειξε ότι οι εταιρείες δικτύου καλούνται να αυξήσουν σταθερά τις αγορές τους από μη ορυκτά καύσιμα στο 40% έως το 2030 από 28,2% το 2020.

Η επιθεώρηση θα αξιολογήσει επίσης το πώς τα δίκτυα δίνουν προτεραιότητα σε ποια πηγή ενέργειας θα τα τροφοβοτήσει, καθώς παρότι τους ζητήθηκε να αγοράσουν και να λάβουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, μερικές φορές εξακολουθούν να ευνοούν τον άνθρακα, επειδή οι προμήθειες είναι πιο σταθερές.

Θα επιθεωρηθεί επίσης η υποδομή για τη στήριξη της σύνδεσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε δίκτυα.

Οι γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος και οι εταιρείες δικτύου που ελέγχονται από την State Grid Corp, την China Southern Power Grid και την Inner Mongolia Power Group οι οποίες πρόκειται να στοχευθούν κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης.

Πηγή: Reuters