Γιάννης Τριήρης: Μπορούν να σώσουν τον Μητσοτάκη τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Γιάννης Τριήρης: Μπορούν να σώσουν τον Μητσοτάκη τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;
Τρίτη, 26/03/2024 - 06:27

Η δημοσκοπική κατρακύλα του κυβερνώντος κόμματος και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πλέον αδιαμφισβήτητη.

Το τελευταίο διάστημα όλες οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν σημαντική πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πρωτίστως οι τηλεοπτικοί σταθμοί, συνεχίζουν να υπερπροβάλουν τα γεγονότα που ευνοούν το κυβερνητικό αφήγημα περί ισχυρής οικονομίας και δράσεων κοινωνικής ευαισθησίας και να υποβαθμίζουν ή ακόμη και να εξαφανίζουν ειδήσεις και πεπραγμένα που αμαυρώνουν την εικόνα της και κυρίως αυτή του πρωθυπουργού.

Στην χώρα μας, πάντως, από την κοινή γνώμη, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θεωρούνται αναξιόπιστα και η πολιτική δημοσιογραφία κατευθυνόμενη.

Μάλιστα στην Ελλάδα, παρατηρείται ένα ιδιόμορφο φαινόμενο, που έχει να κάνει κυρίως με τη διαπλοκή μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και της λεγόμενης τέταρτης εξουσίας, δηλαδή των μέσων ενημέρωσης.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης αλλάζουν «πολιτική γραμμή» πολύ εύκολα, ανάλογα με το πιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση. Έτσι παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες τα δημοσιογραφικά συγκροτήματα να αλλάζουν πολιτική γραμμή και να υποστηρίζουν το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία, όποιο και αν αυτό είναι.

Η παρούσα κυβέρνηση πάντως, πολλές φορές κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της, έχει κατηγορηθεί ότι «ευνοεί» -συνήθως με μεγάλες οικονομικές ενισχύσεις- τα μέσα που την υποστηρίζουν και να «αδικεί» ή να πολεμά τα μέσα που την κρίνουν και την ελέγχουν.

Όπως είναι αναμενόμενο, η κυβέρνηση αρνείται την κριτική αυτή, την οποία χαρακτηρίζει κακόβουλη και πολιτικά κατευθυνόμενη από τα αντίπαλα κόμματα.

Τις τελευταίες ημέρες, όμως, έφθασε μέχρι του σημείου να κατηγορήσει κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης που αποκάλυψαν στοιχεία σε βάρος της για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ως «οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα» τα οποία συνωμοτούν προκειμένου να τη φθείρουν και να την καταστήσουν όμηρό τους.

Μια τακτική που προφανώς δείχνει πανικό, καθώς από το 2019 που ανέλαβε την εξουσία μέχρι πρόσφατα, επί της ουσίας στην πλειοψηφία τους τα ισχυρά δημοσιογραφικά συγκροτήματα την στήριζαν ότι και αν έπραττε.

Και τώρα που βρίσκεται στο «μικροσκόπιο», καθώς η εθνική τραγωδία των Τεμπών είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να «κουκουλωθεί» -γιατί οι συγγενείς των θυμάτων και εκατομμύρια πολίτες δεν το επιτρέπουν- και δέχεται κριτική για λάθη και παραλείψεις της, επιτίθεται ακόμη και σ’ αυτούς την στήριζαν σχεδόν στις περισσότερες πολιτικές της επιλογές.

Και πλέον το ερώτημα που αρχίζει να γεννάται είναι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα συνεχίσει να έχει «δημοσιογραφική ασυλία» ή ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση.

Θα συνεχίσουν τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν «τα στραβά μάτια» για να ανακόψουν την πτωτική της πορεία ή ακόμη και αν αυτό συμβεί –που είναι και το πλέον πιθανό- δεν είναι αρκετό για να διαιωνίσει την παντοκρατορία της;