Γιάννης Τριήρης: Επαρκής κατώτατος μισθός ΤΩΡΑ

Γιάννης Τριήρης: Επαρκής κατώτατος μισθός ΤΩΡΑ
Δευτέρα, 13/06/2022 - 07:47

Πριν από μια εβδομάδα οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν ότι πρέπει να μπουν κανόνες στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών.

Μια εξέλιξη πραγματικά ελπιδοφόρα για τους ευρωπαίους εργαζόμενους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που ο πληθωρισμός κατατρώει τα εισοδήματα και τα νοικοκυριά, ακόμη και στις χώρες με ισχυρές οικονομίες, έχουν αρχίσει να αισθάνονται την ακρίβεια και να βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται.

Η συμφωνία , όπως επισήμως ανακοινώθηκε, προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν κατά πόσον οι υφιστάμενοι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί τους -δηλαδή ο χαμηλότερος μισθός που επιτρέπεται- είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Παρά το γεγονός ότι στη χώρα μας μόλις πριν ενάμιση μήνα, τον Μάιο, μετά από τα πολλά αβάσταχτα χρόνια μνημονίων, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 713 από 663 ευρώ, είναι κατά κοινή ομολογία αποδεκτό ότι με αυτά τα 50 επιπλέον ευρώ οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να καλύψουν τις βιοτικές τους ανάγκες, όταν μάλιστα επισήμως ο πληθωρισμός τρέχει με πάνω από 11%, ενώ οι αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στη στέγαση είναι υπερπολλαπλάσιες.

Η κυβέρνηση λοιπόν θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει τον κατώτατο μισθό και να μην περιμένει τις αρχές του επομένου έτους για μια νέα αναπροσαρμογή, όπως έχει ανακοινώσει.

Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων πολιτών βρίσκεται στο ναδίρ και η ανάγκη για μεγαλύτερες απολαβές είναι στην κυριολεξία ζήτημα επιβίωσης και όχι απλά βελτίωσης που βιοτικού επιπέδου.

Τα 713 ευρώ μικτά, που καθαρά στις τσέπες των εργαζομένων μετά από την αφαίρεση των νόμιμων κρατήσεων, είναι 614 ευρώ δεν είναι εισόδημα για να μπορεί κάποιος να πληρώνει ενοίκιο, θέρμανση ή κλιματισμό, σούπερ μάρκετ, μεταφορικά. Για διακοπές και διασκέδαση καλύτερα να μην γίνεται λόγος με τα 614 ευρώ το μήνα.

Με την προκαταρκτική αυτή συμφωνία που επήλθε μεταξύ Κοινοβουλίου και Συμβουλίου στην ΕΕ οι χώρες-μέλη για την αξιολόγηση της επάρκειας του κατώτατου μισθού, μπορούν να καθορίσουν ένα «καλάθι αγαθών και υπηρεσιών» σε πραγματικές τιμές, ώστε να αποφασίσουν σε ποιο ύψος θα πρέπει αυτός να διαμορφωθεί.

Στην χώρα μας λοιπόν το καλάθι αυτό θα πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε τα καύσιμα (αυξήσεις 172,7% στο φυσικό αέριο, 80,2% στο ηλεκτρικό ρεύμα, 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης), τη στέγαση (αύξηση 35%), τις μεταφορές (18,8%), τη διατροφή (12,1%).

Όλοι λοιπόν αντιλαμβάνονται πόσο θα πρέπει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός για να μπορούν πράγματι να τα βγάζουν πέρα οι Έλληνες εργαζόμενοι.

Ο κατώτατος μισθός θα έπρεπε ήδη από τον Μάιο -έστω και σημειολογικά- να είχε ανέλθει στα προ των μνημονίων επίπεδα των 751 ευρώ. Και τώρα θα έπρεπε να συζητούσαμε για μια νέα άμεση αύξηση του, λόγω της επέλασης της ακρίβειας και όχι να περιμένουμε το 2023.