Μειωμένος ο στόχος αποθήκευσης ενέργειας για το 2030- Πυρά από τον ΣΕΦ

Μειωμένος ο στόχος αποθήκευσης ενέργειας για το 2030- Πυρά από τον ΣΕΦ
Τρίτη, 29/08/2023 - 06:49

Σημαντικά μειωμένος είναι ο στόχος για την αποθήκευση ενέργειας έως το 2030, που θέτει το υπό οριστικοποίηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Πλέον η συνολική ισχύς των συστημάτων αποθήκευσης με μπαταρίες για το 2030 υποχωρεί στα 3,1 GW και της αποθήκευσης με αντλησιοταμίευση στα 1,5 GW, έναντι σχεδιασμών για την εγκατάσταση μπαταριών συνολικής ισχύος 5,6 GW και μονάδων αντλησιοταμίευσης ισχύος 2,5 GW που είχαν προταθεί λίγους μήνες νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2023.

Η μείωση του στόχου για την αποθήκευση με μπαταρίες προκάλεσε την αντίδραση του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, ο οποίος κάνει λόγο για μια απόφαση που δεν συνάδει με το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Σε σχετική του ανακοίνωση για το ΕΣΕΚ, εκφράζει τη διαφωνία του με τη δραστική μείωση του στόχου για την αποθήκευση με μπαταρίες ως το 2030 (3,1 GW έναντι 5,6 GW που ήταν στο προσχέδιο του Ιανουαρίου 2023).

Οπως αναφέρει, «η μείωση αυτή δεν δικαιολογείται ούτε από την ανάγκη εξισορρόπησης του συστήματος, ούτε από το εντονότατο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για μπαταρίες. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως το σύστημα δεν χρειάζεται μόνο τις μπαταρίες “μπροστά από τον μετρητή”, αλλά σε μεγάλο βαθμό και συστήματα αποθήκευσης “πίσω από τον μετρητή”. Μόνο τα φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρίες στον κτιριακό τομέα που περιγράφει το σχέδιο ΕΣΕΚ ανέρχονται σε 1 GW (δηλαδή περίπου 0,5-1 GW μπαταριών). Επιπλέον, οι μπαταρίες μπορούν να εγκατασταθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (εξασφαλίζοντας έγκαιρη επίτευξη των στόχων), σε αντίθεση με την αντλησιοταμίευση (η αδειοδοτική ωρίμανση της οποίας και η μετέπειτα κατασκευή των σχετικών έργων απαιτούν πολλά έτη).

Το ίδιο το σχέδιο ΕΣΕΚ μάλιστα κάνει εμμέσως λόγο για μεγαλύτερη ισχύ μπαταριών. Συγκεκριμένα, πέραν του εγκεκριμένου σχήματος στήριξης (SA 64736) που προβλέπει 1.000 MW μπαταριών, αναφέρεται ακόμη ότι “θα επιδιωχθεί η επέκταση του εγκεκριμένου σχήματος κατά 500-1.000 MW το 2027“, θα γίνει προσπάθεια επέκτασης του εγκεκριμένου σχήματος ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών έως το 2025 (SA 60064), το οποίο στοχεύει, για το χρονικό διάστημα από το 2022 έως και το 2024, στην εγκατάσταση 200 MW χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων με αποθήκευση (συσσωρευτές) ώστε να ενισχυθούν συνολικά 1.000 MW τέτοιων σταθμών, θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά και αιολικά με μπαταρίες ισχύος 100 MW στην Κρήτη και, όπως προείπαμε, τα φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρίες στον κτιριακό τομέα που περιγράφει το σχέδιο ΕΣΕΚ ανέρχονται σε 1.000 MW (δηλαδή περίπου 500-1.000 MW μπαταριών). Αθροιστικά δηλαδή, ακόμη κι αν δεν συνυπολογίσουμε άλλα έργα (κυρίως “πίσω από τον μετρητή”), καταλήγουμε σε εγκατεστημένη ισχύ μπαταριών που μπορεί να φτάσει τα 4.100 MW το 2030».

Θα πρέπει, πάντως να σημειωθεί ότι σε σχέση με το αρχικό ΕΣΕΚ του 2019, οι στόχοι για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας ως το 2030 είναι αυξημένοι, στα 4,6 GW συνολικά (μπαταρίες και αντλησιοταμίευση), έναντι 2,7 GW του αρχικού ΕΣΕΚ.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η τελευταία έκδοση του ΕΣΕΚ απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου εγκατάστασης μπαταριών συνολικής ισχύος 3,1 GW ως το 2030 είναι:

-H εφαρμογή του σχήματος στήριξης, που λειτούργησε στον πρόσφατο διαγωνισμό για την εγκατάσταση μπαταριών. Το σχήμα αυτό αφορά συνολικά σε 1.000 MW και προβλέπει επενδυτική ενίσχυση κατά τη διάρκεια κατασκευής των μονάδων για περίοδο όχι αργότερα από το τέλος του 2025 καθώς και λειτουργική ενίσχυση με τη μορφή Contract for Differences (CfD- Συμβόλαια για τη Διαφορά), διάρκειας 10 ετών και το αργότερο ως το 2035. Οι τιμές των CfD καθορίζονται μέσω των σχετικών δημοπρασιών

-Επιδιώκεται η επέκταση του συγκεκριμένου σχήματος στήριξης, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ , για την οικονομική ενίσχυση της εγκατάστασης επιπλέον 500-1.000MW το 2027, εκτός αν ως τότε έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος των μπαταριών

Οσον αφορά στην αντλησιοταμίευση, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου εγκατάστασης των 1,5 GW ως το 2030 θεωρείται:

-H κατασκευή και λειτουργία του σταθμού αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, ισχύος 680 MW. Tο έργο θα λάβει επενδυτική ενίσχυση 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

-Η κατασκευή και λειτουργία των υπόλοιπων έργων αντλησιοταμίευσης που βρίσκονται στη φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης , συνολικής ισχύος περίπου 820 MW, από ένα pipeline έργων συνολικής ισχύος περίπου 2.000MW

-Eξάλλου, εξετάζονται διάφορα αντλητικά υδροηλεκτρικά έργα συνολικής ισχύος 2.000 MW, σε τοποθεσίες που δεν απαιτούν την εκτροπή του Αχελώου, καθώς και δυνατότητες αντλητικών με την προσθήκη ταμιευτήρων έναντι σε ταμιευτήρες υφιστάμενων υδροηλεκτρικών μονάδων.

-Εκτός της μακρόχρονης εφεδρείας που παρέχουν, τα συστήματα αντλησιοταμίευσης προσφέρουν και επικουρικές υπηρεσίες, που μπορεί σε διάρκεια να ξεπεράσουν την μία ημέρα., επιτρέποντας τη μέγιστη διείσδυση και λειτουργία των ΑΠΕ χωρίς κίνδυνο.