O πρώτος διαγωνισμός για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας

O πρώτος διαγωνισμός για τις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας
Σάββατο, 17/06/2023 - 07:34

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τον πρώτο διαγωνισμό για επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταριών).

Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων και Υδάτων προκήρυξε χθες τον διαγωνισμό με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να λήγει στις 10 Ιουλίου.

Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς

Η ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς της ανταγωνιστικής διαδικασίας καθορίζεται σε 115.000 /MW/έτος. Με βάση την προκήρυξη το Ελάχιστο Ποσοστό Ανταγωνισμού της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας καθορίζεται σε εκατό τοις εκατό (100%). Σε περίπτωση που η συνολική ισχύς των Σ.Α.Η.Ε. που συμμετέχουν στην Ανταγωνιστική Διαδικασία υπολείπεται του παραπάνω Ελάχιστου Ποσοστού Ανταγωνισμού, τότε η προς κατακύρωση ισχύς μειώνεται ώστε να ικανοποιείται το Ελάχιστο Ποσοστό Ανταγωνισμού. Επιπλέον:

Στην Ανταγωνιστική Διαδικασία εφαρμόζεται όριο ελάχιστου αριθμού τεσσάρων Συμμετεχόντων, οι οποίοι δεν αποτελούν Συνδεδεμένες ή Συνεργαζόμενες μεταξύ τους επιχειρήσεις. Σε περίπτωση μη πλήρωσης της ανωτέρω προϋπόθεσης, η Ανταγωνιστική Διαδικασία αναβάλλεται για νέα ημερομηνία, άλλως κηρύσσεται άγονη και η προς δημοπράτηση ισχύς προστίθεται στην προς δημοπράτηση ισχύ της Δεύτερης (Β’) Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.

Τίθεται ανώτατο όριο 100 MW στην Ισχύ Συμμετοχής εκάστου Σ.Α.Η.Ε. προκειμένου να επιτραπεί η συμμετοχή του στην Ανταγωνιστική Διαδικασία.

Τίθεται μέγιστο όριο Ισχύος Συμμετοχής ανά Συμμετέχοντα, το οποίο ορίζεται στο είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) της δημοπρατούμενης ισχύος της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.

Τίθεται μέγιστο όριο κατακύρωσης ισχύος ανά Συμμετέχοντα, σωρευτικά για την Ανταγωνιστική Διαδικασία της παρούσας Προκήρυξης και για τη Δεύτερη (Β’ ) Ανταγωνιστική Διαδικασία, το οποίο ορίζεται σε 100 MW.

Κατά τον έλεγχο των ορίων ισχύος συμμετοχής ανά Συμμετέχοντα και ελάχιστου αριθμού συμμετεχόντων, λαμβάνονται υπόψη οι συνδεδεμένες και οι συνεργαζόμενες με τον Συμμετέχοντα επιχειρήσεις.

Δικαίωμα συμμετοχής

Στην Ανταγωνιστική Διαδικασία δικαιούνται να συμμετέχουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που κατά το χρόνο υποβολής της Αίτησης Συμμετοχής έχουν συσταθεί νόμιμα και εδρεύουν σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) και σε χώρες της Ενεργειακής Κοινότητας ή σε τρίτες χώρες, εφόσον σχετικό δικαίωμα απορρέει από διμερή συμφωνία που η χώρα έχει συνάψει με την Ελλάδα ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, ή έχουν συστήσει νομίμως υποκατάστημα στην Ελλάδα, οι οποίοι διαθέτουν Άδεια Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας για Σ.Α.Η.Ε.ή αντίστοιχη άδεια η οποία εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας σχετικά με τους Σ.Α.Η.Ε. που εγκαθίστανται στην Βουλγαρία.

Η συμμετοχή στην Ανταγωνιστική Διαδικασία γίνεται με ευθύνη του Συμμετέχοντος, στον οποίο δεν παρέχεται εκ μόνης της συμμετοχής του οποιοδήποτε δικαίωμα αποζημίωσης. Ειδικότερα, οι Συμμετέχοντες δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση σε περίπτωση αναβολής, ματαίωσης ή ακύρωσης της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας. Διατύπωση σχολίων ή αιρέσεων ή όρων ή επιφυλάξεων θεωρούνται ως επιφυλάξεις επί των όρων της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας και αποτελούν αιτία αποκλεισμού του Συμμετέχοντος που τις διατυπώνει.

Η ΡΑΑΕΥ μπορεί να κάνει ενδεικτικούς ελέγχους επαλήθευσης των στοιχείων που θα υποβληθούν από τους Συμμετέχοντες, καθώς και να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους Διαχειριστές και τις αρμόδιες αδειοδοτικές αρχές και υπηρεσίες για την επαλήθευση του δικαιώματος συμμετοχής του Συμμετέχοντος.

Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια

Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι είναι να διαθέτουν Άδεια Αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, ή αντίστοιχη άδεια η οποία εκδίδεται από τις αρμόδιες αρχές της Βουλγαρίας σχετικά με τους Σ.Α.Η.Ε. που εγκαθίστανται στην Βουλγαρία σε ισχύ και με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Να διαθέτουν εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα που αντιστοιχεί σε διάρκεια τουλάχιστον δύο ωρών (οριζόμενη ως το πηλίκο της εγγυημένης χωρητικότητας του Σ.Α.Η.Ε., σε MWh, προς τη μέγιστη ισχύ έγχυσης αυτού, σε MW).

Να διαθέτουν μέγιστη ισχύ έγχυσης κατ’ ελάχιστον ίση με 1 MW, βάσει της Άδειας Αποθήκευσής τους, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 132Ε του ν. 4001/2011, ή αντίστοιχης άδειας για τους Σ.Α.Η.Ε. που εγκαθίστανται στην Βουλγαρία.

Να συνδέονται στο Ε.Σ.Μ.Η.Ε., απ’ ευθείας ή μέσω έργων διασύνδεσης Μέσης Τάσης που δεν εντάσσονται στο Ε.Δ.Δ.Η.Ε., ή στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 16 της Υπουργικής Απόφασης. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην Ανταγωνιστική Διαδικασία περισσοτέρων του ενός Σ.Α.Η.Ε. που προέρχονται από κατάτμηση Άδειας Αποθήκευσης, η οποία συντελείται μετά από τη θέση σε ισχύ της Υπουργικής απόφασης. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην Ανταγωνιστική Διαδικασία περισσοτέρων του ενός Σ.Α.Η.Ε. που προέρχονται από κατάτμηση Άδειας Αποθήκευσης, η οποία συντελείται μετά από τη θέση σε ισχύ της Υπουργικής Απόφασης.

Να μην έχουν πραγματοποιήσει Έναρξη των Εργασιών για την κατασκευή των Σ.Α.Η.Ε. πριν από την υποβολή Αίτησης Συμμετοχής στο πλαίσιο της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας.

Τα τέλη και οι εγγυήσεις

Για τη συμμετοχή του στην Ανταγωνιστική Διαδικασία ο Συμμετέχων πρέπει, επί ποινή αποκλεισμού, να έχει καταβάλει ολοσχερώς το Τέλος Συμμετοχής που ορίζεται στις 2.500 ευρώ, τέλος το οποίο δεν επιστρέφεται και καταπίπτει υπέρ της ΡΑΑΕΥ αν το σχετικό αίτημα επιστροφής υποβληθεί μετά τη λήξη προθεσμίας των αιτήσεων.
Η Εγγυητική Επιστολή Συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των ευρώ τριάντα πέντε χιλιάδων ανά MW μέγιστης εγχεόμενης ισχύος (€ 35.000/MW).

Οι Κάτοχοι Ενισχυόμενων Σ.Α.Η.Ε. λαμβάνουν επενδυτική ενίσχυση διακοσίων χιλιάδων ευρώ ανά μεγαβάτ Μέγιστης Ισχύος Έγχυσης (200.000 €/MW).