Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ως παγκόσμιοι πολίτες πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ως παγκόσμιοι πολίτες πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι για την κλιματική αλλαγή
Παρασκευή, 19/02/2021 - 10:32

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρώτο Διαδικτυακό Συνέδριο της MYTILINEOS, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG) “NetZeroAction”. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με συνέντευξή του στο Bloomberg, άνοιξε τις εργασίες του συνεδρίου και ανέλυσε τους φιλόδοξους στρατηγικούς στόχους της MYTILINEOS για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.

Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε χαρακτηριστικά : "Ως Εταιρεία, έχουμε την υποχρέωση, αλλά και την μοναδική ευκαιρία, να είμαστε υπεύθυνοι παγκόσμιοι πολίτες για την κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι αγορές «πράσινων» προϊόντων, αν και δεν είναι ακόμη ώριμες, θα γίνουν η νέα κανονικότητα και η MYTILINEOS τοποθετείται στρατηγικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Η κλιματική αλλαγή είναι σαφώς ένας κίνδυνος για τον πλανήτη, αλλά είναι επίσης ένας επιχειρηματικός κίνδυνος, γι' αυτό κάνουμε τολμηρά βήματα για να το μετατρέψουμε σε ευκαιρία!"

"Γιατί κάνουμε αυτές τις δηλώσεις τώρα; Πρώτα απ' όλα γιατί δεσμευόμαστε ως Εταιρεία και δεύτερον, γιατί αισθανόμαστε όλο και περισσότερο την ανάγκη της κοινωνίας που περνάει μια πρωτοφανή πανδημία και απαιτεί από την πολιτική, τις επιχειρήσεις, τους ηγέτες της κοινωνίας, να κάνουν ό,τι πρέπει για να συνεισφέρουν σε μια καλύτερη ζωή".

Ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι "δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ φιλικών για το περιβάλλον πολιτικών και κερδοφορίας της επιχείρησης: εάν χρησιμοποιούμε καινοτόμες ιδέες και εργαλεία μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα σε χαμηλότερο κόστος. Δεν πλήττεται η κερδοφορία όταν κάνεις καλό στο περιβάλλον", ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Γενικός στόχος της Mytilineos είναι μέχρι το 2030 να έχουμε επιτύχει μείωση των εκπομπών μας πάνω από 75%, ενώ μέχρι το 2050 στόχος είναι η Mytilineos να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έτσι ώστε να συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις της συνόδου του Παρισιού. Είναι η δέσμευση που αναλάβαμε και έχουμε το σχέδιο για να την υλοποιήσουμε", τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, αναφέροντας ότι: "ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης θα ελαχιστοποιήσει το αποτύπωμά του σε 5 έτη, ο τομέας ηλεκτρισμού θα χρειαστεί μια περίοδο 15 ετών ενώ για τον τομέα μεταλλουργίας που είναι εντάσεως ενέργειας, μέχρι το 2030 στόχος είναι η παραγωγή μόνο πράσινου αλουμινίου".

Σε ό,τι αφορά στον τομέα της πράσινης ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι "με την εξαγορά που ανακοινώθηκε πρόσφατα για το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων, η Mytilineos θα αποκτήσει μια ισορροπία στην παραγωγική δυναμικότητα εντός της επόμενης τριετίας καθώς θα έχει 2000MW μονάδων αερίου και 2000MW από ΑΠΕ. Πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν 10 με 15 χρόνια για την πλήρη αντικατάσταση του αερίου από ΑΠΕ".