Tα highlights του 1ου Διαδικτυακού Συνεδρίου της Mytilineos με θέμα τα Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG) "NetZeroAction"

Tα highlights του 1ου Διαδικτυακού Συνεδρίου της Mytilineos με θέμα τα Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG) "NetZeroAction"
Παρασκευή, 19/02/2021 - 11:09

Τί είπαν πολιτικοί, καθηγητές και βασικοί παίχτες της Ενέργειας στο πρώτο Διαδικτυακό Συνέδριο της MYTILINEOS, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά κριτήρια Διακυβέρνησης (ESG) “NetZeroAction”.

Ο Dr. Birol Fatih, Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, τόνισε: «Πιστεύω ότι, παρά την πανδημία, το 2021 είναι ένα έτος-σταθμός για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο θα δεσμευτούν σύντομα στο να μηδενίσουν τις καθαρές εκπομπές τους έως το 2050, με την Ευρώπη να πρωτοστατεί. Παράλληλα, η ολοένα αυξανόμενη δυναμική της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη και η προσπάθεια που καταβάλλουν πολλές χώρες και κυβερνήσεις θα συμβάλλουν ώστε να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα».

Ο Francesco La Camera, Γενικός Διευθυντής του IRENA σημείωσε: "Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να αυξήσει τους στόχους της για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, από 31% σε 35% έως το 2030. Καθώς η Ευρώπη χρειάζεται ένα σημαντικό ποσό επενδύσεων, η κοινωνικο-οικονομική απόδοση θα είναι εξαιρετική. Το IRENA έχει υπολογίσει ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στην ενεργειακή μετάβαση, θα αποδώσει έως και 10 ευρώ, δημιουργώντας 5,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας έως το 2050. Το ιδιωτικό κεφάλαιο θα επιταχύνει τις επενδύσεις. Και οι εταιρείες θα μεταφράσουν τις αναδυόμενες στρατηγικές σε νέα και κερδοφόρα επιχειρηματικά μοντέλα."

O Ανδρέας Παπανδρέου, Καθηγητής Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μίλησε για τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας: «Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας. Απαιτεί έναν άνευ προηγουμένου κοινωνικό-τεχνολογικό μετασχηματισμό μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό πλαίσιο. Οι ενέργειες και στόχοι του δημοσίου τομέα πρέπει να οδηγήσουν την αλλαγή σε στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα".

Ο Ιωάννης Καλτσάς, Επικεφαλής της Επενδυτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την Ελλάδα και την Κύπρο, συνεχάρει τη MYTILINEOS για το ESGSummitLive και τη δημοσίευση των φιλόδοξων στόχων αειφορίας της Εταιρείας. Η ΕΤΕπ προσβλέπει στη συνέχιση της συνεργασίας της με τον ιδιωτικό τομέα και τις εταιρείες της Ελλάδας, οι οποίες έχουν δεσμευτεί για εταιρική βιωσιμότητα και επενδύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Χρήστος Zερεφός, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ MYTILINEOS, δήλωσε: "Αυτό που είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε είναι πως η κλιματική αλλαγή αποτελεί τη νούμερο ένα πρόκληση της ανθρωπότητας, μια πρόκληση που πρέπει να ξεπεράσουμε".

Ο Valle Antti, αναπληρωτής επικεφαλής της μονάδας βιομηχανιών εντάσεως ενέργειας και πρώτων υλών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συζήτησε στο πρώτο panel του ESGSummitLIVE: "Οι κλιματικοί στόχοι της ΕΕ για το 2050 θα απαιτήσουν μετασχηματιστικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η βιομηχανία είναι υπεύθυνη για το 20% των εκπομπών της ΕΕ και θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της προσπάθειας. Η πρόκληση θα είναι η διαχείριση της μετάβασης σε χαμηλές εκπομπές, διατηρώντας παράλληλα τη βιομηχανία ανταγωνιστική και τοποθετώντας τη σε θέση να εκμεταλλευτεί τη δυνητικά τεράστια παγκόσμια αγορά τεχνολογιών και υπηρεσιών χαμηλών εκπομπών. Οι βιομηχανίες υψηλής έντασης ενέργειας καταναλώνουν περισσότερο από το ήμισυ της ενέργειας της ΕΕ και είναι μέρος στρατηγικών και άκρως σημαντικών αλυσίδων προστιθέμενης αξίας. Γι' αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται για τη διατήρηση των ανταγωνιστικών συνθηκών λειτουργίας τους ενώ πραγματοποιούν την πράσινη μετάβαση".

Ο Thiran Guy, Γενικός Διευθυντής της Eurometaux Bruxelles δήλωσε: "Η Πράσινη Συμφωνία της Ευρώπης απαιτεί μια ανταγωνιστική και βιώσιμη μεταλλευτική βιομηχανία που θα παράγει τα μέταλλα που απαιτούνται για μπαταρίες, ηλεκτρικά οχήματα, χωρητικότητα δικτύου, ανανεώσιμες τεχνολογίες και ψηφιοποίηση. Η πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα, σε ανταγωνιστικές τιμές και σε κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο είναι το κλειδί για την προστασία των εταιρειών μας από τις εκπομπές άνθρακα. Η βιομηχανία μας ζητά από την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να εξετάσουν αυτό το γεγονός και να το μεταφράσουν σε μια ισχυρή βιομηχανική πολιτική που επιτρέπει νέες βιώσιμες επενδύσεις όπως αυτές της MYTILINEOS, ώστε να επιτευχθεί η σημερινή φιλόδοξη στρατηγική".

O Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εξωτερικών και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου μιλώντας στο 1o panel του ESGSummitLIVE: "Η κλιματική αλλαγή είναι το μείζον παγκόσμιο πολιτικό ζήτημα. Eπηρεάζει επίσης τη σχέση μας με τον χρόνο, τη φύση και την Ιστορία. Επηρεάζει συνεπώς και τις προτεραιότητες στην εξωτερική πολιτική σε σχέση με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, γιατί είναι πλέον περιορισμένος ο χρονικός ορίζοντας της αξιοποίησης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων".

Ο Εμμανουήλ Κακαράς, SVP Mitsubishi Power Europe, Καθηγητής Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ MYTILINEOS, ανέφερε: "Η MYTILINEOS στοχεύει στην επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα από τις δραστηριότητές της. Αυτός είναι ένας από τους πιο φιλόδοξους στόχους στα διεθνή πρότυπα. Πρόκειται για μια μεγάλη ευκαιρία για μια Εταιρεία να είναι παγκόσμιος παίκτης, αλλά και να διαθέτει εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ελλάδα, όπου το τεράστιο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών της χώρας δεν έχει ακόμη συλλεχθεί".

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του ΥΠΕΝ δήλωσε: "Εστιάζοντας το ενδιαφέρον στις ΑΠΕ, τόνισε ότι είναι ευκαρία για την Ελλάδα να συγκεντρώσει ξένες επενδύσεις και να κάνει μια αποφασιστική στροφή σε ένα πιο κερδοφόρο και "πράσινο" μέλλον".

H Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρώην Επίτροπος ΕΕ, πρώην Υπουργός, τόνισε: "Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια πανδημία σε αργή κίνηση. Γι' αυτό οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αφυπνιστούν και η ελληνική βαριά βιομηχανία να πάρει σημαντικές και δυναμικές αποφάσεις".

Η Μαρία Σπυράκη, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κλείνοντας το 2ο πάνελ του ESGSummitLIVE ανέφερε: "Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης. Για την επίτευξη αυτού του στόχου όμως, είναι σημαντικό να παρέχεται σταθερότητα και προβλεψιμότητα στους δυνητικούς επενδυτές".

Καθώς η συζήτηση του 2ου panel του ESGsummitLIVE συνεχίστηκε, ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος του ΣΕΒ, δήλωσε: "Η Ελλάδα και η ελληνική βιομηχανία μπορούν να αναπτυχθούν μέσα από την Πράσινη Συμφωνία, αλλά αυτό δεν θα συμβεί αυτόματα. Πρέπει να το κερδίσουμε. Στον ΣΕΒ, υποστηρίζουμε τη φιλοδοξία της Επιτροπής να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη ουδέτερη κλιματικά ήπειρο στον κόσμο έως το 2050".

Η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, μοιράστηκε τα εξής στο 2ο panel του ESGsummitLIVE: "Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τη βιώσιμη χρηματοδότηση που εγκρίθηκε πρόσφατα, παρουσιάζει μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Τα κριτήρια ESG αποτελούν την ανταπόκριση στις απαιτήσεις των καταναλωτών για περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες και στων επενδυτών για μεγαλύτερη διαφάνεια και αξιοπιστία των υποκείμενων επενδύσεων".

Ο Σωκράτης Λαζαρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σημείωσε: "Πάνω από το 75% των εισηγμένων εταιρείων βρίσκονται σε πολύ καλό σημείο σχετικά με τους ESG στόχους τους, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα για την ελληνική επιχειρηματικότητα".

Ο Ben Guest, Επικεφαλής του Ταμείου Νέας Ενέργειας, Διευθύνων Σύμβουλος και Επικεφαλής του Τμήματος Νέας Ενέργειας της Gresham House, δήλωσε: "Στη Gresham House, προβλέπουμε μεγάλες αλλαγές στο εταιρικό τοπίο που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της. Ευτυχώς, δημιουργούμε και τις λύσεις και είναι συναρπαστικό ότι ο περισσότεροι στον πλανήτη έχουν αγκαλιάσει την πρόκληση -και την ευκαιρία- για μηδέν εκπομπές άνθρακα έως το 2050".

Η Marissa Corda, EVP, Global Head of Legal & Compliance της Sonnedix είπε χαρακτηριστικά: "Για να επιτύχουμε τη Συμφωνία του Παρισιού εντός του δεκαετούς στόχου, πρέπει να κάνουμε την καθαρή ενέργεια πιο προσιτή για τον παγκόσμιο πληθυσμό. Η ηλιακή ενέργεια μάλιστα γίνεται γρήγορα η φθηνότερη μορφή παραγωγής ενέργειας".

Στο ξεκίνημα του 3ου panel του ESGsummitLIVE, o Adam Bruce, Global Head of Corporate Affairs – Mainstream Renewable Power, δήλωσε: "Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο όπου οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, μέσω της τεχνολογίας, ρίχνουν το κόστος της ενέργειας με εκθετικό ρυθμό και σημαντικό όφελος για τους καταναλωτές".

Ο Guerrero Ismael, Chairman of Energy Sector-Corporate, Vice President, President of the Energy Group – Canadian Solar, ανέφερε: "Όλος ο κόσμος θα έχει πρόσβαση στην ενέργεια. Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές διεισδύουν στο δίκτυο και η αποθήκευση ενέργειας αναπτύσσεται, το λειτουργικό κόστος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι αμελητέο και ό,τι πρόκειται να γίνει χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια, θα γίνει".

O Patrick Drouot, Equity Research Analyst and Portfolio Manager – Fidelity Management & Research Company (FMR), μίλησε για την “πορεία των ESG στόχων για το μέλλον μιας εταιρείας, είναι τόσο σημαντικός όσο και το πού βρίσκεται η εταιρεία σήμερα. Η μη υιοθέτηση των ESG κριτηρίων, όσο το δυνατόν ταχύτερα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πλήγμα στις εταιρείες".

Στο τρίτο πάνελ του ESGSummitLIVE, η Valerie Smith, Διευθύνουσα Σύμβουλος Βιώσιμης Ανάπτυξης της Citi τόνισε: "Το 2020 παρατηρήσαμε πως η τάση των επενδυτών να εμπιστεύονται εταιρείες με ισχυρή θέση όσον αφορά τα ESG βαίνει συνεχώς αύξουσα. Η αντιμετώπιση της ανισότητας και της κλιματικής αλλαγής, η αξιοποίηση της δύναμης των υπαλλήλων και η λήψη τολμηρών αποφάσεων για τη μετατροπή των εταιρειών σε καινοτόμους διαχειριστές κινδύνου είναι απαραίτητοι παράγοντες ανάπτυξης για το μέλλον".

https://youtu.be/o2ae4uVqPCo