Υπεράκτια Αιολικά πάρκα στην Ελλάδα. Η τεχνολογία, οι αδειοδοτήσεις, η χωροθέτηση και το επόμενο βήμα

Υπεράκτια Αιολικά πάρκα στην Ελλάδα. Η τεχνολογία, οι αδειοδοτήσεις, η χωροθέτηση και το επόμενο βήμα
Πέμπτη, 18/02/2021 - 18:45


Η τεχνολογία των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων τέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι κκ. Παναγιώτης Λαδάκακος, President, Hellenic Wind Energy Association (HWEA/ELETAEN), Κωνσταντίνος Μαύρος, CEO, PPC Renewables, Νικόλαος Αλαγιάλογλου, Director, Copenhagen Offshore Partners

Π. Λαδακάκος: «Τα Θαλάσσια Αιολικά επανακκινούν την ελληνική θαλάσσια βιομηχανία»

«Τα Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα είναι επιτακτική ανάγκη», δήλωσε ο κ. Λαδακάκος, καθώς μας δίνουν «τη δυνατότητα να επανεκκινήσει η ελληνική θαλάσσια βιομηχανία», όπως είπε, προσθέτοντας, ότι «ο στόχος είναι να επιτευχθεί μαζική παραγωγή ενέργειας σε χαμηλές τιμές».

Επισημαίνοντας τη γεωπολιτική παράμετρο των Θαλάσσιων Αιολικών, ο κ. Λαδακάκος εκτίμησε ότι «το 2050 μπορούμε να έχουμε ένα Αιγαίο με ενεργειακή διασύνδεση των νησιών μας και με αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού, που έχει μείνει ανεκμετάλλευτο». Όσον αφορά τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, τόνισε ότι «είναι σημαντικό η χώρα μας να μπει ταχύτατα στον χώρο των πλωτών ανεμογεννητριών», «με ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, φιλόδοξους στόχους, στενή συνεργασία με τον διαχειριστή του συστήματος, ενεργές τοπικές κοινωνίες και εκτεταμένο διάλογο και διαβούλευση».

Πρόσθεσε δε, την ανάγκη έγκαιρης υλοποίησης υποδομών που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες των πλωτών ανεμογεννητριών, ενώ όπως έκανε γνωστό ήδη έχει κατατεθεί μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ προς την πολιτεία, με βασικές αρχές για την ανάπτυξη των Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων τη διαφάνεια, τους ξεκάθαρους κανόνες, την αξιοπιστία και την ασφάλεια δικαίου.

Κ. Μαύρος: «Η σωστή χωροθέτηση και αδειοδότηση είναι το μέλλον για τα θαλάσσια αιολικά»

Ως μία «ραγδαία ανερχόμενη τεχνολογία, όπου έχει μειωθεί το κόστος εγκατάστασης και έχει αυξηθεί η μοναδιαία ισχύς», χαρακτήρισε το Θαλάσσια Αιολικά Πάρκα ο κ. Μαύρος. «Μία χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα, δεν είναι δυνατόν να μη έχει αυτή την τεχνολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, «η σωστή χωροθέτηση και ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας είναι το μέλλον», επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι πιθανόν στα επόμενα δέκα χώρα να γίνει μία εξαγωγική χώρα στις ΑΠΕ, ενδυναμώνοντας έτσι και τις γεωπολιτικές ισορροπίες».

Σύμφωνα με τον κ. Μαύρο, απαιτείται «σαφής μηχανισμός χωροταξίας και αδειοδότησης, καθώς επίσης απλό και σαφές νομικό πλαίσιο για την ανάπτυξη αυτών των επενδύσεων», καθώς όπως εξήγησε, πρόκειται για «μεγάλα project που θα οδηγήσουν σε ευρύτερες στρατηγικές συνεργασίες».

Ν. Αλαγιάλογλου: «Τα πλωτά αιολικά θα είναι το επόμενο βήμα για την Ελλάδα»

«Τα Πλωτά Αιολικά Πάρκα θα είναι το επόμενο βήμα και για την Ελλάδα και θα έρθει πολύ σύντομα», τόνισε απ΄ την πλευρά του ο κ. Αλαγιάλογλου, αναφέροντας ότι, σύμφωνα με μελέτες, «μέχρι το 2040 αναμένεται να είναι η κύρια πηγή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη».

«Τα θαλάσσια αιολικά λόγω της φύσης τους, θα μπορούσαν στην Ελλάδα να λειτουργήσουν ως μία τεχνολογία βάσης από το 2030 και μετά», ανέφερε, συμπληρώνοντας κι αυτός απ΄ την πλευρά του ότι «θα μπορούσε να δημιουργηθεί μία νέα ελληνική βιομηχανία και να βοηθήσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, καθιστώντας την εξαγωγέα ενέργειας».

Για την αξιοποίηση της ευκαιρίας, «απαιτείται στοχοθεσία για το 2030-2050, που θα δώσει την κατάλληλη ορατότητα στους επενδυτές», είπε. «Τιμή, χωροθέτηση, αδειοδότηση, διασύνδεση, είναι τα στοιχεία που μπορούν να διαμορφώσουν μία υγιή αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά φέρνοντας ως παράδειγμα τη Δανία, έκανε λόγο για την επικείμενη ανάπτυξη ενός τεχνητού νησιού ΑΠΕ με δυναμικότητα 3GW Αιολικών που θα φθάσει σταδιακά στα 10. «Όσο ωριμάζει μία αγορά, τόσο τα κόστη θα πέφτουν» επεσήμανε. Όπως τόνισε ο κ. Αλαγιάλογλου βρισκόμαστε μπροστά σε μία «στρατηγική ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε την ωριμότητα άλλων χωρών και να πιάσουμε αυτό το “ταξίδι” από τη μέση, εκμεταλλευόμενοι την διεθνή εμπειρία».