Iberdrola: Σχεδιάζει επένδυση μεγαλύτερη του 1 δις ευρώ σε έργο πλωτής αιολικής ενέργειας

Iberdrola: Σχεδιάζει επένδυση μεγαλύτερη του 1 δις ευρώ σε έργο πλωτής αιολικής ενέργειας
Τετάρτη, 17/02/2021 - 12:39

H Iberdrola σκοπεύει να δαπανήσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο ευρώ για την κατασκευή μίας πλωτής αιολικής μονάδας σε βιομηχανική κλίμακα η οποία θα κατασκευαστει στα ανοιχτά των ισπανικών ακτών, αφού εξασφαλίσει τη στήριξη του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η ισπανική εταιρεία δεν ανέφερε πού θα κατασκευάσει το πρώτο μεγάλο πλωτό αιολικό πάρκο της, όμως ανέφερε ότι η βορειοδυτική Ισπανία, η Γαλικία, η Ανδαλουσία και τα Κανάρια νησιά είναι δυνητικές περιοχές για έργα με συνολική ισχύ 2 GW.

Πολλά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη για την κατασκευή ανεμογεννητριών σε πλωτές πλατφόρμες όπου τα νερά του θαλάσσιου βυθού είναι αρκετά βαθιά για θεμελίωση ανεμογεννητριών στον πυθμένα της θάλασσας . Ωστόσο, το υψηλό κόστος ώθησε τις εταιρείες να αναζητήσουν χρηματοδότηση από τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ της Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει σε επιχορηγήσεις και δάνεια για την ανάκαμψη των οικονομιών που επλήγησαν από την πανδημία.

Η Iberdrola ανέφερε σε δήλωσή της ότι θα μπορούσε να αρχίσει να σχεδιάζει ένα έργο 300 MW) μέσα στο έτος, το οποίο θα δημιουργήσει 2.800 θέσεις εργασίας ετησίως έως ότου αρχίσει να λειτουργεί το 2026.

Μικρότερα έργα πλωτής αιολικής ενέργειας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη στην Ισπανία. Η ισπανική εταιρεία Greenalia ξεκίνησε ένα έργο 50 MW από το αρχιπέλαγος των Καναρίων και σχεδιάζει άλλα 200 MW, τα οποία θα είναι ικανά να παράγουν αρκετή ισχύ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών 280.000 σπιτιών.

Ειπλέον, η γερμανική RWE συνεργάζεται με την Ισπανία Saitec σε ένα πρωτότυπο των 2 MW στα ανοικτά της βόρειας ισπανικής ακτής.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια προσελκύει επίσης το ενδιαφέρον των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την εμπειρία τους για την ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας.

Μάλιστα, οι ισπανικές Repsol και EDP εγκατέστησαν 25 MW πλωτών ανεμογεννητριών στα ανοικτά των πορτογαλικών ακτών προς τον Ατλαντικό πέρυσι.

Η Iberdrola έχει υποβάλει συνολικά 150 έργα ως δυνητικούς αποδέκτες των κεφαλαίων ανάκαμψης. Η Ισπανία αναμένεται να λάβει το δεύτερο μεγαλύτερο κονδύλιο από τα κεφάλαια μετά την Ιταλία, αφού η οικονομία της που εξαρτάται από τον τουρισμό υποχώρησε πέρυσι κατά 11%.

Πηγή: Reuters