Μελέτη: Η υπεράκτια αιολική ενέργεια ξεπέρασε τα 8 MW το 2020

Μελέτη: Η υπεράκτια αιολική ενέργεια ξεπέρασε τα 8 MW το 2020
Δευτέρα, 15/02/2021 - 13:47

Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε το 2020 ξεπέρασε τα 8 GW, ξεπερνώντας μάλιστα τα προηγούμενα ρεκόρ, σύμφωνα με έρευνα της Renewables Consulting Group (RCG).

Πιο αναλυτικά, η βάση δεδομένων Global Renewable Infrastructure Projects (GRIP) της RCG διαπίστωσε ότι η συνολική ισχύς της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας πέρυσι έφτασε τα 8370 MW, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ των 6438 MW του 2018.

Επιπλέον, οι παγκόσμιες επενδύσεις στην υπεράκτια αιολική ενέργεια έφτασε τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το προηγούμενο υψηλό των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018.

«Η παγκόσμια υπεράκτια αιολική ενέργεια συνεχίζει την εξαιρετική της ανάπτυξη», δήλωσε ο Maxwell Clarke, στην ομάδα πληροφοριών της αγοράς της RCG.

«Παρά την πανδημία, το 2020 σημειώθηκε το μεγαλύτερο ποσοστό υπεράκτιας αιολικής ισχύος, καθώς και επενδύσεων από τις προηγούμενες χρονιές. Σε όλες τις παγκόσμιες αγορές, το ρεκόρ επενδύσεων σε παραγωγική ικανότητα δεν παρατηρήθηκε μόνο σε σταθερές δεσμεύσεις για κατασκευή έργων, αλλά και στην ισχύ που αποκτήθηκε μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών».

Αρκετά αξιοσημείωτα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, όπως το Dogger Bank A & B, το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό έργο στον κόσμο, κατέληξε στις τελικές επενδυτικές αποφάσεις το 2020.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είδε επενδύσεις σε περισσότερα από 3658 MW, με τα 2950 MW να υποστηρίζονται από τον μηχανισμό συμβάσεων για διαφορές (CfD).

Στην Ολλανδία, οι ιστότοποι Hollandse Kust Zuid και Hollandse Kust Noord αναπτύχθηκαν μέσω του μηχανισμού υποβολής προσφορών χωρίς επιδοτήσεις, με συνολική ισχύ 2299 MW.

Στη Γερμανία, η Innogy δεσμεύτηκε για το έργο Kaskasi 2 τον Απρίλιο, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης ενδιάμεσης προσφοράς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Γερμανία.

Πηγή: reNEWS