Μικρή αλλά σταθερή η αύξηση των δαπανών για την πράσινη ανάκαμψη παγκοσμίως

Μικρή αλλά σταθερή η αύξηση των δαπανών για την πράσινη ανάκαμψη παγκοσμίως
Παρασκευή, 12/02/2021 - 14:23

Τα μαζικά πακέτα ενίσχυσης για την πανδημία αποτυγχάνουν -ως επί το πλείστον- να υποστηρίξουν δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή να σταματήσουν την απώλεια της βιοποικιλότητας, ενώ οι πράσινες δαπάνες βλέπουν μία βραδεία αύξηση, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Οι υποστηρικτές της ταχείας δράσης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα θεωρούν τα πακέτα ως μια ευκαιρία για επένδυση στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα εγκαίρως, εντός μίας γενιά, για να αποφευχθεί η καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη.

Από τα συνολικά 14,9 τρισεκατομμύρια δολάρια στις δαπάνες τόνωσης που ανακοινώθηκαν παγκοσμίως από την έναρξη της πανδημίας, μέχρι στιγμής 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιούνται για τον μετριασμό των επιπτώσεων των ρυπογόνων τομέων όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, η βιομηχανία, η γεωργία και τα απόβλητα, σύμφωνα με την έκθεση.

Ωστόσο, οι κινήσεις χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά, της Κίνας, της Ιαπωνίας και άλλων για την υποστήριξη τομέων όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα ηλεκτρικά οχήματα ή η αναδάσωση, υποδηλώνουν μία πιο πράσινη ανάπτυξη, σύμφωνα με τη μελέτη Vivid Economics and Finance for Biodiversity.

Αν και οι δαπάνες των Η.Π.Α. ενισχύουν κυρίως των τομέα των επιχειρήσεων, οι κινήσεις του Προέδρου Τζο Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, βελτίωσε απότομα την κατάταξη της χώρας.

Ο Καναδάς ανέβηκε επίσης στην κατάταξη μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για μια σειρά πράσινων επενδύσεων σε τομείς όπως η ενεργειακή απόδοση και η αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Η Ιαπωνία κατατάχθηκε ως η κορυφαία χώρα πράσινης ανάκαμψης στην Ασία μετά την υιοθέτηση μέτρων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της καθαρότερης ενέργειας και των μεταφορών, αν και τα κέρδη αντισταθμίστηκαν από τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της χώρας για ορυκτά καύσιμα.

Η θέση της Κίνας, παρά την υποστήριξή της στη βαριά βιομηχανία, βελτιώθηκε λόγω των σχεδίων επέκτασης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.