Νέα κριτήρια για το Εξοικονομώ Αυτονομώ και τα μειωμένα τιμολόγια στην πράσινη ενέργεια

Νέα κριτήρια για το Εξοικονομώ Αυτονομώ και τα μειωμένα τιμολόγια στην πράσινη ενέργεια
Πέμπτη, 11/02/2021 - 19:35

Σε δύο άξονες κινείται το ΥΠΕΝ για την αναφορικά με την εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας. Από τη μια ο πρώτος άξονας αφοράω στο πρόγραμμα Εξοικονομώ και ο άλλος άξονας στη χρήση της πράσινης ενέργειας για μειωμένα τιμολόγια.

Όσον αφορά το Εξοικονομώ, σχεδιάζεται να υποστηρίζει στο εξής περισσότερο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η μεθοδολογία που επεξεργάζεται το υπουργείο αναμένεται να παρουσιαστεί πριν το καλοκαίρι ώστε να ξεκινήσει η επόμενη φάση του προγράμματος ως το τέλος του. Οι αλλαγές αυτές στο Εξοικονομώ καταρτίζονται σε συνεργασία με το ΤΕΕ και θα περιλαμβάνουν αξιολόγηση των οφελούμενων με βαθμούς βελτίωσης της απόδοσης, εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και υπολογισμό με βάση τις βαθμοημέρες σε συνεργασία και με την ΕΜΥ. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η αναθεώρηση των επιδοτήσεων, καθώς και η επέκταση των επιλέξιμων παρεμβάσεων που καλύπτει το πρόγραμμα.

Πέραν του θέματος της εξοικονόμησης ενέργειας, ο δεύτερος πυλώνας αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας έχει να κάνει με το επίπεδο της υποστήριξης στο ίδιο το κόστος ενέργειας που πληρώνουν οι ευάλωτοι καταναλωτές. Στην κατεύθυνση αυτή, επίκειται τις επόμενες ημέρες νέα απόφαση για τις επανασυνδέσεις, ενώ το υπουργείο θα διατηρήσει το καθεστώς των μειωμένων τιμολογίων και θα εξετάσει τρόπους ώστε η στήριξη να λάβει ένα πιο σταθερό και βιώσιμο χαρακτήρα.

Παράλληλα, το ΥΠΕΝ προσανατολίζεται να εισάγει ένα νεό τρόπο στήριξης με ανταγωνιστικότερα τιμολόγια που θα διαμορφώνονται μέσω της πράσινης ενέργειας, δηλαδή και με τη χρήση διμερών συμβολαίων που θα συνάπτουν οι προμηθευτές με τους παραγωγούς ΑΠΕ.