ΥΠΕΝ: Κεντρικός στόχος η αναβάθμιση των δικτύων διανομής και μεταφοράς

ΥΠΕΝ: Κεντρικός στόχος η αναβάθμιση των δικτύων διανομής και μεταφοράς
Πέμπτη, 11/02/2021 - 19:37

Με κεντρικό στόχο την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού δικτύου διανομής και του δικτύου μεταφοράς, πορεύεται η ηγεσία του ΥΠΕΝ. Συγκεκριμένα το υπουργείο κρίνει ότι είναι απαραίτητη η επιτάχυνση του προγράμματος ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για το δίκτυο μεταφοράς, ενώ στην περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ στόχος είναι να δοθεί η απαραίτητη ευελιξία για ταχύτερη αναβάθμιση του δικτύου διανομής που θα στηρίξει τόσο την ομαλή ηλεκτροδότηση, όσο και την ανάπτυξη των ΑΠΕ με βάση τους στόχους του ΕΣΕΚ.

Στο πλαίσιο αυτό, εκπονείται ήδη σχέδιο παρεμβάσεων που θα διευκολύνουν το ΔΕΔΔΗΕ σε σχέση με τη γραφει

οκρατία και θα του δώσουν την απαραίτητη ευελιξία για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής.

Έμφαση δίνει επίσης το ΥΠΕΝ στις διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας που θα προχωρήσουν με ταχύτητα, αλλά και στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος που θα ενισχυθεί με την εισαγωγή τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας για τις οποίες δουλεύουν τα στελέχη του ΥΠΕΝ.

Τέλος, σε ότι έχει να κάνει με τις τοπικές αντιδράσεις, όπως αυτές στα Καλάβρυτα που οδήγησαν σε δικαστική διαμάχη και καθυστέρηση του έργου του Δυτικού Διαδρόμου που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, το υπουργείο θεωρεί ότι μπορούν να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις σε επίπεδο αδειοδοτικής διαδικασίας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμπλακεί σε ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαστήρια και τη δυνατότητα των πολιτών να προσφεύγουν σε αυτά.