IEA: Η εξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου σύντομα θα προετοιμάσει το έδαφος για αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ

IEA: Η εξισορρόπηση στην αγορά πετρελαίου σύντομα θα προετοιμάσει το έδαφος για αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ
Πέμπτη, 11/02/2021 - 14:00

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου εξακολουθούν να ξεπερνούν τη ζήτηση λόγω των συνεχόμενων lockdown και της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του COVID-19, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) την Πέμπτη.

Όμως, ο ΙΕΑ υποστήριξε ότι οι εμβολιασμού θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ζήτησης και σύντομα θα επιτρέψουν στους παραγωγούς να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο.

«Με την πρόβλεψη για μεγάλη αύξηση της ζήτησης και η μέτρια αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ, αναμένεται ταχεία μείωση αποθεμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Ο ΙΕΑ διατήρησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2021, λέγοντας ότι η πτώση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους από τα ήδη χαμηλά επίπεδα το τελευταίο τρίμηνο του 2020 θα αντιστραφεί σύντομα.

«Οι προβλέψεις για την αύξηση της οικονομικής ζήτησης και της ζήτησης πετρελαίου εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πρόοδο στη διανομή και τη διαχείριση των εμβολίων και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών στις μεγάλες οικονομίες του κόσμου», ανέφερε ο ΙΕΑ.

Με στοιχεία από: Reuters