Iberdrola: Αποκτά αγωγό υπεράκτιων αιολικών έργων 3 GW στην Ιρλανδία

Iberdrola: Αποκτά αγωγό υπεράκτιων αιολικών έργων 3 GW στην Ιρλανδία
Παρασκευή, 05/02/2021 - 13:28

Η Iberdrola απέκτησε έναν αγωγό υπεράκτιων αιολικών έργων 3 GW στην Ιρλανδία αγοράζοντας το μεγαλύτερο μερίδιο τριών έργων της DP Energy.

Πρόκειται για αιολικά πάρκα στις ανατολικές, δυτικές και νότιες ακτές της χώρας τα οποία θα πρέπει να επιλέξιμα στις προσεχείς υπεράκτιες δημοπρασίες το 2025-2030.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία είναι το αιολικό πάρκο Inis Ealga στη νότια ακτή του Co Cork και το έργο Clarus στη δυτική ακτή του Co Clare, τα οποία θα αναπτυχθούν με την πλωτή υπεράκτια αιολική τεχνολογία. Το τρίτο έργο είναι το Shelmalere στα ανατολικά παράλια το οποίο θα κατασκευαστεί με την τεχνολογία θεμελίωσης των ανεμογεννητριών στον θαλάσσιο πυθμένα.

Μόλις τεθούν σε λειτουργία τα τρία έργα θα παράγουν αρκετή πράσινη ενέργεια για να τροφοδοτήσει 2,6 εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ιρλανδία.

Η συναλλαγή επιτρέπει στην Iberdrola να ενισχύσει περαιτέρω τη γεωγραφική της διαφοροποίηση, καθώς η εταιρεία συνεχίζει με τη στρατηγική της να αναπτύσσεται σε αγορές με ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

Η συμφωνία επιτρέπει επίσης στην Iberdrola να συμμετάσχει στα αρχικά στάδια της υπεράκτιας αιολικής αγοράς της Ιρλανδίας, για την οποία αναμένεται σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό τα επόμενα χρόνια.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία εφαρμόζει φιλόδοξες πολιτικές μετριασμού της κλιματικής αλλαγής για να μεταμορφώσει το ενεργειακό της μείγμα, με την κυβέρνηση να αναμένει ότι θα έχουν τεθεί σε λειτουργία 5 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030.

Οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει έως και 40 GW ικανότητα υπεράκτιας ανάπτυξης.

Αναφορικά με την DP Energy, είναι ένας διεθνής προγραμματιστής με έδρα το Κορκ, με διευρυμένη εμπειρία στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ισχυρή γνώση της ιρλανδικής αγοράς. Επιπλέον. συνεργάζεται με την Iberdrola στην Αυστραλία για την ανάπτυξη του Port Augusta Renewable Energy Park, ενός υβριδικού έργου αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ισχύος 317 MW.