Orsted: Το υπεράκτιο αιολικό της πάρκο Horns Rev 2 έφτασε τα 10.000 GWh παραγωγής αιολικής ενέργειας

Orsted: Το υπεράκτιο αιολικό της πάρκο Horns Rev 2 έφτασε τα 10.000 GWh παραγωγής αιολικής ενέργειας
Παρασκευή, 05/02/2021 - 13:54

Η παραγωγή ενέργειας από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Horns Rev 2 της Orsted στη Δανία έφτασε χθες τα 10.000 GWh, σύμφωνα με τον προγραμματιστή.

Από το 2009, το αιολικό πάρκο των 91 ανεμογεννητριών παρήγαγε αρκετή αιολική ενέργεια για να καλύψει το 3% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη Δανία.

Το Horns Rev 2 βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τη δυτική ακτή της Δανίας και όταν τέθηκε σε λειτουργία, το φθινόπωρο του 2009, ήταν το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο με συνολική παραγωγική ισχύ 209 MW.

Υπολογιζόταν, ότι το αιολικό πάρκο θα παρείχε καθαρή ενέργεια που αντίστοιχη της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας 200.000 δανικών νοικοκυριών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον επικεφαλής των επιχειρήσεων του Horns Rev 2, Allan Due Overbeck, το αιολικό έργο έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία:

«Από το 2009, η συνολική ισχύς που παράγεται από το Horns Rev 2 αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση ενέργειας άνω των 3 εκατομμυρίων δανικών νοικοκυριών. Τεχνικά, αυτό σημαίνει ότι για μια περίοδο 11 ετών, το Horns Rev 2 μπορεί να τεκμηριώσει έναν εξαιρετικά υψηλό συντελεστή ισχύος περίπου 50%. Αυτό δείχνει ότι η Βόρεια Θάλασσα διαθέτει φανταστικό αιολικό δυναμικό και, δεδομένου του μεγέθους της, είναι η ιδανική τοποθεσία για υπεράκτια αιολικά πάρκα».

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τους ψυχρούς και θυελλώδεις χειμερινούς μήνες όταν η κατανάλωση ενέργειας της Δανίας στη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο. Παρόλα αυτά, οι συνθήκες ανέμου στη Βόρεια Θάλασσα ποικίλλουν σημαντικά από μήνα σε μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ