Orsted: Αύξηση κερδών 4% για το 2020

Orsted: Αύξηση κερδών 4% για το 2020
Τετάρτη, 03/02/2021 - 14:12

Η Orsted δημοσίευσε τα λειτουργικά της κέρδη προ τόκων φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) για το 2020 τα οποία ανήλθαν στις 18,1 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (2,43 δισεκατομμύρια ευρώ), μία αύξηση κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, υπερβαίνοντας μάλιστα τον στόχο των 16-17 δισεκατομμυρίων κορωνών Δανίας.

Τα κέρδη από τα υπεράκτια και χερσαία αιολικά πάρκα αυξήθηκαν κατά 14% στα 16,9 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας, λόγω της αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα αιολικά πάρκα Hornsea 1, Borssele 1 & 2, Lockett, Sage Draw, Plum Creek και Willow Creek. Επιπλέον, η ανάπτυξη από έτος σε έτος επηρεάστηκε θετικά από την σύναψη Συμβάσεων επί της Διαφοράς άλλων 400 MW για το Hornsea 1, καθώς και λόγω των υψηλότερων ταχυτήτων ανέμου.

Τα κέρδη επηρεάστηκαν εν μέρει από τις δυσμενείς επιπτώσεις του COVID-19 ειδικά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου και από τα χαμηλότερα κέρδη από εμπορικές δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς, η Orsted έκλεισε την εκποίηση της δανικής διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, των οικιακών πελατών και των αστικών επιχειρήσεων.

Η συναλλαγή είχε ως αποτέλεσμα έσοδα 20 δισεκατομμυρίων κορώνων Δανίας και κέρδος 10,9 δισεκατομμυρίων κορωνών, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο παγκόσμιο σχέδιο ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το καθαρό κέρδος ανήλθε σε 16,7 δισεκατομμύρια κορώνες και η απόδοση του απασχολούμενου κεφαλαίου (ROCE) ανήλθε στο 10%, σε ευθυγράμμιση με τον στόχο της Orsted. Επιπλέον το πράσινο μερίδιο της παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας συνέχισε να αυξάνεται φτάνοντας το ρεκόρ του 90% για το 2020, λόγω της συνεχούς αύξησης των υπεράκτιων και χερσαίων αιολικών πάρκων.

Ως αποτέλεσμα, οι διευθυντές πρότειναν μέρισμα 11,5 κορωνών Δανίας (1,55 €) ανά μετοχή (συνολικά 4,8 δισεκατομμύρια κορωνών, μία αύξηση μεγαλύτερη του 9,5% και σύμφωνα με την πολιτική μερισμάτων.

Πηγή: reNEWS